Cautare
, Contributor

The Power of One |
|

Violoncelistul Yo-Yo Ma, între cele mai influente personalități ale anului 2020

Inclus în topul revistei Time al celor mai influente personalități ale anului 2020, violoncelistul american Yo-Yo Ma împlinește astăzi 64 de ani.
 aboneaza-te
89981017_10163292992556337_4928798842758889472_o

Născut în Franța din părinți care au părăsit China în timpul Revoluției Culturale a lui Mao, Yo-Yo Ma a fost un copil genial: avea cinci ani când a susținut primul recital cu public, șapte când a cântat la Casa Albă în fața președinților Dwight D. Eisenhower și John F. Kennedy și nouă când a debutat la Carnegie Hall în New York. A studiat la prestigioasa școală de muzică Juilliard, după care a obținut o diplomă în științe umaniste la Harvard, universitate care i-a acordat în 1991 un doctorat onorific în muzică.
Apreciat pentru interpretarea unică a pieselor din repertoriul standard pentru violoncel, Ma concertează adesea în formule de trio (cu pianistul Emanuel Ax și violonistul Young-Uck Kim) sau cvartet (cu Ax și violoniștii Isaac Stern și Jaime Laredo). Sonatele lui Beethoven și ale lui Brahms, înregistrate de Ma împreună cu Emanuel Ax, au provocat admirația unanimă a lumii muzicale, ca și cele șase suite pentru violoncel ale lui Bach – pe care artistul le-a înregistrat de două ori, în 1983 și 1998.
Însă ce i-a adus popularitatea lui Yo-Yo Ma a fost versatilitatea sa și dorința de a-și intersecta arta și interpretarea cu alte domenii artistice. Violoncelul lui se aude pe coloana sonoră a filmelor Crouching Tiger Hidden Dragon, Seven Years in Tibet sau Memoirs of a Geisha. De-a lungul unei cariere prolifice, Ma a realizat peste 90 de albume, dintre care 18 au fost recompensate cu Premiul Grammy: a înregistrat The Dollars Trilogy a lui Ennio Morricone, tangourile lui Astor Piazzolla, a colaborat cu Carlos Santana, Bobby McFerrin și cu artiști bluegrass într-un proiect foarte apreciat de critica muzicală, intitulat The Goat Rodeo Sessions.
O altă inițiativă importantă a lui Yo-Yo Ma este Silk Road Project, care își propunea să exploreze tradițiile culturale de pe vechiul Drum al Mătăsii, care făcea legătura comercială între China și Occident. Ma a înființat Silk Roade Ensemble care a înregistrat primul său disc în 2002, iar proiectul a luat amploare: încă trei albume au fost înregistrate, Drumul Mătăsii devenind o metaforă pentru inițiativele artistice interculturale îndrăznețe din lumea întreagă.
Fostul președinte american Barrack Obama îi este un admirator fidel: Ma a fost invitat în repetate rânduri să concerteze la Casa Albă și în 2011 i-a fost decernată Medalia Prezidențială a Libertății.
„Yo-Yo Ma este mai mult decât un artist extraordinar și un geniu al muzicii”, spune cântărețul Stevie Wonder în prezentarea pe care i-o face violoncelistului pentru topul celor mai influente personalități ale anului 2020, realizat de revista Time. „Ma este un model de viață și de iubire. Fiecare ocazie în care îl ascultăm cântând este o lecție despre iubire. Darul lui pentru noi este muzica fără limite etnice, politice, geografice, de gen sau clasă. Muzica pe care ne-o aduce prin intermediul violoncelului său ne învață să ascultăm, să simțim, să ne pese și să acționăm. Muzica lui Yo-Yo Ma ne duce într-un loc sigur și ne îndeamnă să dăruim acel bine despre care el știe cu siguranță că se află în adâncul sufletului umanității.”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii