FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre imobilele simbol ale Bucureștiului, Vila Octavian Goga a fost proiectată de arhitectul Horia Creangă și construită în perioda 1936-1938..

Amplasată în inima Bucureștiului, în zona Parcul Ioanid – Grădina Icoanei, vila Octavian Goga a aparținut cunoscutului poet, academician și om politic, care a fost la acea vreme penultimul premier al României din perioada interbelică.

Pe o parcelă generoasă de teren de peste 800 mp,  Octavian şi Veturia Goga începeau acum mai bine de 85 de ani lucrările pentru construcţia locuinţei lor din Capitală.

Casa a fost gândită și proiectată încă de la început să poată servi unui dublu scop – acela de locuință dar totodată să poată găzdui recepții și întâlniri ale personalitatilor acelor vremuri.

Imobilul și-a păstrat aceste funcțiuni până în zilele noastre, fiind închiriat pentru o perioada de mai bine de 10 ani de ambasadorul Japoniei.

Vila impresionantă, elegantă și cu suprafețe vitrate mari, are 15 camere, o suprafaţă construită de 1.200mp, teren generos de 800mp și o curte interioară de 500mp. La interior, s-au păstrat într-o stare excepțională amenajările  originale: decorațiunile interioare, elemente de marmură și din lemn masiv de nuc. 

Amplasarea vilei este în imediata apropiere a Parcului Ioanid, ceea ce îi sporește valoarea. Zona este cunoscută și sub denumirea de Parcelarea Ioanid, unde sunt unele dintre cele mai elegante și valoroase imobile din București. Lotizarea şi Parcul Ioanid din București alcatuiesc un elegant cartier rezidential situat in zona centrala a Capitalei, realizat după un proiect de urbanism intocmit de catre municipalitate în 1909. Conceptul proiectului consta în crearea unui luxos cartier de vile în jurul unui parc public. Lotizarea Ioanid reprezintă un moment de cotitură în urbanismul românesc, având o contribuţie importantă în modul de configurare a viitoarelor parcelări prin conţinutul regulamentelor de construcţii impuse de edili, care vor deveni obligatorii. (sursa – Cristina Woinaroski – Istorie Urbană. Lotizarea și Parcul Ioanid).

Arhitectul Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă, este considerat pionierul ahitecturii moderne românești, clădiri emblematice din București purtând semnătura sa: Ansamblul Cinematografului Patria, clădirea Uzinelor Malaxa, devenite ulterior  „23 August” și „Faur”, Teatrul Giulești, Teatrul Bulandra – Sala Toma Caragiu dar și vile private, în zone precum Dorobanți, Cotroceni sau Grădina Icoanei.