FacebookTwitterLinkedIn

Slăbite puternic de Al Doilea Război Mondial, în anii `50, țările europene au încercat să-și regăsească forța împreună. Începând cu anul 1950, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos au fondat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Pe 25 martie 1957, ele au semnat Tratatul de la Roma, care a pus bazele Comunității Economice Europene (CEE), cunoscută și sub denumirea de „piața comună”.

Această Comunitate s-a dezvoltată ulterior în Uniunea Europeană. În prezent, UE cuprinde 28 de state, cel mai recent, din 2013, Croația devenind stat membru. Numărul statelor membre va scădea la 27, după Brexit, prin care Marea Britanie va ieși din UE, procedură ce va demara începând cu 29 martie.

Exporturile UE, 5,8 mii de miliarde de euro

Peste 6,5 milioane de europeni lucrează în alt stat membru al UE decât cel de origine, dintre care 1,7 milioane de europeni traversează în fiecare zi o frontieră pentru a lucra în alt stat membru, iar 9 milioane de tineri europeni au beneficiat de programul Erasmus. În plus, euro este moneda comună în 19 din cele 28 de state membre, fiind utilizată în fiecare zi de 338,6 milioane de persoane.

Exporturile totale ale UE-27 se ridică la aproximativ 5,8 mii de miliarde de euro, reprezentând peste o treime din valoarea totală a exporturilor mondiale, de peste două ori și jumătate exporturile Chinei, precum și de peste trei ori exporturile SUA.

UE este cel mai mare partener comercial pentru 80 de țări, fiecare miliard de euro suplimentar din exporturi sprijinind 15.000 de locuri de muncă în întreaga Uniune.

UE este cel mai extins bloc comercial din lume și cel mai mare donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare. Tratatele de la Roma au instituit o piață comună în care persoanele, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber și au creat condiții de prosperitate și stabilitate pentru cetățenii europeni.

Având la bază această structură și valorile comune ale democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului, Uniunea s-a extins și a reunit continentul după căderea Zidului Berlinului, asigurând prosperitate, bunăstare socială și economică și sustenabilitate pentru 500 de milioane de cetățeni”, au subliniat reprezentanții Uniunii.

Care este viitorul UE?

Pentru a aniversa acest moment, liderii europeni s-au întâlnit pe 25 martie, la Roma. În cadrul reuniunii de ieri de la Roma, celor 27 de liderii ai UE le-a fost prezentată Cartea Albă a Comisiei privind viitorul Europei, după care au adoptat Declarația de la Roma, care include realizările de până acum ale Uniunii, provocările actuale și angajamentul de a depune eforturi în vederea unității cu 27 de state membre și de a consolida acțiunile comune în domeniile de politică esențiale, în beneficiul cetățenilor, susțin reprezentanții UE.

La 1 martie, înaintea summitului de la Roma, Comisia Europeană a lansat o dezbatere paneuropeană, odată cu Cartea albă privind viitorul Europei, care propune o nouă viziunea asupra UE cu 27 de membri. Cartea albă prezintă posibile scenarii pentru viitorul Europei.

Cartea albă prezentată de Comisia Europeană la 1 martie oferă cinci scenarii pentru evoluția Uniunii până în 2025. Primul este „Continuând pe același drum”: UE-27 se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive. „Accent exclusiv pe piața unică” este varianta prin care UE-27 s-ar axa pe piața unică, întrucât numărul domeniilor de politică în care cele 27 de state membre nu sunt în măsură să ajungă la o poziție comună este tot mai mare.

O a treia variantă este „Cei care doresc mai mult realizează mai mult”: UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar statele membre care își doresc acest lucru ar putea coopera mai strâns în anumite domenii. Prn varianta „Mai puțin, dar mai eficient”, accentul se pune pe obținerea de rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în altele. Ultima variantă, „Mult mai mult, împreună”, reprezintă o UE federală, pentru că statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile.

Primele concluzii despre Cartea Albă, în decembrie 2017

După prezentarea „Cărții albe”, liderii au semnat o declarație, elaborată în comun de președinții Tusk și Juncker, precum și de prim-miniștrii Muscat și Gentiloni.

„Părinții și bunicii noștri au întemeiat această Uniune având o viziune comună: să nu mai fie niciodată război. Era convingerea lor fermă că înlăturând barierele, lucrând împreună – și nu unii împotriva altora – devenim cu toții mai puternici. Istoria a dovedit că au avut dreptate.

Timp de 60 de ani, valorile pe care s-a construit această Uniune nu s-au schimbat: pacea, libertatea, toleranța, solidaritatea și statul de drept ne apropie și ne unesc. Acestea nu trebuie considerate de la sine înțelese și trebuie să ne luptăm pentru ele în fiecare zi.

Democrația, diversitatea și presa noastră independentă și liberă constituie pilonii Europei – nicio persoană sau instituție nu este mai presus de lege. Uniunea Europeană ne-a îmbunătățit viața. Trebuie să ne asigurăm că va continua să facă acest lucru și pentru cei care vor veni după noi. Pentru moment, toate drumurile duc la Roma. După Roma și oricum ar fi pavată, există o singură cale de urmat: unitatea europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

După summitul de la Roma, Comisia Europeană a precizat că va prezenta o serie de documente privind dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei, aprofundarea uniunii economice și monetare, valorificarea oportunităților oferite de globalizare, viitorul apărării europene și viitorul finanțelor UE.

Aceste idei vor fi dezvoltate în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, înainte să se poată trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra acțiunilor ulterioare, care să fie întreprinse în timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019”, au completat reprezentanții UE.

De asemenea, Comisia va organiza, în lunile următoare, dezbateri publice cu Parlamentul European și cu statele membre, precum și consultări online, prin care cetățenii UE își vor putea exprima punctul de vedere și vor putea face schimb de opinii cu privire la viitorul Europei, prin intermediul reprezentanțelor Comisiei și al unui site web special.

Sursa foto și video: europa.eu.