FacebookTwitterLinkedIn

La premiera de gală a filmului ”Sunt o babă comunistă”, o adaptare pentru marele ecran a romanului omonim scris de Dan Lungu, au participat, pe lângă majoritatea actorilor din distribuție, regizorul Stere Gulea și operatorul Vivi Drăgan Vasile,o seamă de personalități din lumea culturală, precum și Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

Prezența ministrului poate părea surprinzătoare la o primă vedere, însă la o analiză mai atentă nu este, cunoscute fiind preocupările culturale ale lui Varujan Vosganian. În plus, firul roșu al filmului este greutatea de a se adapta la lumea capitalistă a unei foste muncitoare într-o unitate de producție comunistă, interpretată magistral de Luminița Gheorghiu, cu care Stere Gulea a lucrat ultima dată acum 25 de ani – ca de altfel și cu operatorul Vivi Drăgan Vasile –, la filmul ”Moromeții”.

Află câți bani a dat CNC pentru producția filmului „Poziția copilului”, câștigătorul ”Ursului de Aur” de anul acesta și în care Luminița Gheorghiu joacă rolul principal

Cei prezenți aseară la Cinema Pro au avut ocazia să vizioneze o peliculă atipică pentru cinematografia românească de după 1989. Filmul, produs de Media Pro Pictures și distribuit de Media Pro Distribution, se aseamănă cu alte producții cinematografice românești prin tematica oarecum tragică: eroina principală are o situație materială nu tocmai fericită, iar soțul ei este nevoit să practice o agricultură de subzistență la proprietatea familiei de la țară pentru a putea asigura traiul cuplului tomnatic.

Apar și alte elemente și personaje care întăresc ideea unei vieți grele, pe care o duc  de altfel și în realitatea de astăzi cei mai mulți dintre români. Lucrurile se complică și mai mult când Alice (Ana Ularu), fata celor doi, emigrată în Statele Unite ale Americii, anunță că vine acasă într-o vizită, alături de logodnicul ei, americanul Alain.

Ceea ce diferențiază pelicula regizată de Stere Gulea de alte filme românești care abordează realitatea cotidiană românească este felul în care privesc viața cei doi soți: cu mult calm și încercând totuși să se bucure de viață, în ciuda regretelor pe care le au (mai ales ”baba comunistă”) legate de perioada de dinainte de Revoluția din 1989.

Fără să vorbim foarte mult despre regie și imagine – ce alt rezultat decât unul excelent putea avea colaborarea dintre doi titani ai cinematografiei românești, precum Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile? – trebuie menționat că desfășurarea acțiunii pe mai multe planuri temporale este rezolvată într-un mod clasic, prin folosirea unei alternanțe color/alb-negru.

Și pentru că a venit vorba despre trecerea timpului, este important de subliniat că filmul oferă ocazia spectatorului să vadă la lucru mai multe generații de actori. Astfel, alături de Luminița Gheorghiu,o actriță care nu mai are nevoie de nicio prezentare – poate doar de o reamintire a faptului că a interpretat rolul principal în filmul ”Poziția Copilului”,distins cu ”Ursul de Aur” în acest an – și Marian Râlea , din distribuție fac parte reprezentanți ai tinerei generații de actori români, precum Ana Ularu (care interpretează cu talent și extrem de natural rolul său de tânără emigrantă reîntoarsă în vizită la părinți, la fel cum a făcut-o de altfel și cu rolul ”Matilda” – o tânără condamnată la închisoare, care primește o permisie de o zi și încearcă să fugă din țară – din filmul ”Periferic” regizat de Bogdan Apetri); precum și actori aflați la începutul carierei, precum Alexandra Buză și Patricia Poslușnic.

Forbes Kids: Patricia și Sara Poslușnic

Am rămas,  în urma vizionării peliculei,  cu bucuria că, în sfârșit, cinematografia românească începe să revină spre calea comediei, în ciuda realităților tragice din fosta Republică Socialistă, continuate uneori în  România capitalistă de astăzi.