FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit imdb.com, bugetul estimat al  filmului ”Pacific Rim” (”Cercul de Foc”, în românește), realizat de Warner Brothers și Legendary Pictures, este de 180 de milioane de dolari. În România, filmul a fost vizionat ieri de presa de profil și de invitați speciali ai Cinema City și MediaPro Distribution la Romtelecom Imax din Cinema City Cotroceni, iar astăzi, 12 iulie, are premiera pentru publicul larg.

Pe scurt, monștri extratereștri denumiți Kaiju (înseamnă în japoneză ”bestie uriașă”) ajung pe Terra , printr-o falie apărută pe fundul oceanului și care leagă lumea noastră de a lor. Pentru a-i învinge, oamenii  crează roboții Jaegar (”Vânător” – în limba germană).

Regizorul Guillermo del Toro, care a scris scenariul împreună cu Travis Beacham şi este şi producătorul filmului, povesteşte: „Prin acel portal pătrund creaturi extraterestre mai mari, mai feroce şi mai brutale decât orice: Kaiju. Pentru a-i face faţă, omenirea îşi foloseşte toate resursele şi inventează cea mai mare, mai dinamică şi versatilă armă construită vreodată. Inventează programul Jaeger – roboţi înalţi de 80 de metri, controlaţi de doi piloţi ale căror minţi sunt conectate neural.”

Povestea a fost concepută de scenaristul Travis Beacham când se plimba pe coasta Californiei a oceanului Pacific. „Îmi amintesc că mă plimbam pe plaja din Santa Monica. Era o dimineaţă ceţoasă, iar digul, învăluit în ceaţă, părea că se înalţă din apă… Mi-am imaginat o fiară, un monstru ridicându-se din apă pentru a se confrunta cu un robot gigant care îl aştepta pe ţărm. Dar ştiam că asta nu poate fi întreaga poveste. Ceea ce a cristalizat intriga a fost ideea că robotul este controlat de doi piloţi ale căror minţi trebuie să fie conectate pentru a stăpâni uriaşa construcţie. Atunci au început să îmbine piesele în mod firesc”, spune Beacham.

Charlie Hunnam, care interpretează rolul lui Raleigh Becket, unul dintre curajoşii piloţi, spune: „Personajele din film sunt în al doisprezecelea ceas şi singura modalitate de a contracara acest pericol uriaş este de a se uni şi de a uita de neînţelegerile meschine, fie că vorbim despre naţiuni, crezuri sau istorie. Am dovedit în repetate rânduri că omenirea poate depăşi orice obstacol, dacă asta îşi propune, şi cred că acest mesaj va fi înţeles de public.”

Războiul global împotriva Kaiju se reflectă în design, culori şi în emblemele roboţilor Jaeger, specifice ţărilor de origine. Cei patru Jaeger principali pe care îi vedem luptându-se în film sunt Gipsy Danger, din Statele Unite; Crimson Typhoon, din China; Cherno Alpha, din Rusia şi Striker Eureka, din Australia.

La fel de multă atenţie s-a investit şi în crearea temuţilor Kaiju, care sunt întruchiparea distrugerii. Del Toro a lucrat cu cei mai buni designeri de concept din industrie pentru a crea „cele mai înspăimântătoare, dar majestuoase, creaturi pe care vi le puteţi imagina”, fiecare cu o siluetă şi puteri letale specifice.

Jaegerii şi Kaiju au prins viaţă pe ecran cu ajutorul maeştrilor de efecte vizuale de la Industrial Light & Magic (ILM), care au colaborat cu del Toro pentru prima oară. Împreună au executat bătălii nemaivăzute care se desfăşoară în apă, pe uscat sau în aer.

Filmul se bucură de o distribuţie internaţională, în frunte cu Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Rob Kazinsky, Clifton Collins Jr., Burn Gorman şi Ron Perlman.

„Este un artist adevărat. Ştiam că dacă el va regiza un film cu monştri, nu va fi doar un film cu monştri, ci va fi ceva cu adevărat deosebit. A fost un vis împlinit că am lucrat la acest film”, spune Rinko Kikuchi.