Cautare
, Contributor

Bunuri de consum |
|

VIDEO: Lego deschide o reprezentanţă oficială în România. Fabrica o construieşte în Ungaria.

LEGOLAND_1_resized.jpg
Până acum, danezii de la LEGO nu au avut o reprezentanţă directă în România, deşi decizia de a deschide una datează din 2006. Motivele ţin şi de criza economică, dar şi de faptul că oficialii producătorului de jucării au fost ocupaţi cu planurile de dezvoltare ale fabricii din Ungaria.

Compania LEGO s-a confruntat cu propria criză, în interiorul companiei, în prima parte a anilor 2000. În acea perioadă a venit în companie Joergen Vig Knudstorp, cel care avea să devină primul CEO din istoria grupului care nu făcea parte din familia Kirk Kristiansen. Compania LEGO Group companie fondată în 1932 de meșterul tâmplar danez Ole Kirk Kristiansen în Billund, Danemarca.

”În 2006 am simțit că eram gata să reîncepem să investim în partea aceasta din Europa. România a fost una dintre țările în care ne-am spus că este nevoie să fim prezenți”, spune John Ungermand, senior director Emerging Europe.

Au trecut însă șase ani până când LEGO Group și-a deschis prima reprezentanță oficială în România, în condițiile în care prezența companiei în Ungaria a fost una mult mai consistentă.

”Am închiriat fabrica din Ungaria în 2008 și avem control direct asupra ei din decembrie 2008. Acum ne pregătim să ne construim de la zero propria noastră fabrică în Ungaria. Vom începe producția în 2014 acolo”, spune Joergen Vig Knudstorp.

Ungaria a fost aleasă de către LEGO, acum patru ani, în urma unei analize amănunțite, care a durat șase luni și care a mai inclus țări precum Rusia, Belarus, Ungaria, România, Slovacia, Polonia și Cehia.

”Sunt mai mulți factori care sunt importanți pentru noi atunci când alegem un loc unde să construim o fabrică. Infrastrucutra rutieră este un factor important, avem nevoie de transport în viteză, pentru că 50% din vânzările noastre au loc timp de șase săptămâni, în perioada Crăciunului. O zi în plus pierdută de un camion pe o șosea este un timp îndelungat pentru noi”, spune CEO-ul LEGO Group.

Distribuția principală este făcută din Praga, unde compania deține un depozit uriaș, care beneficiază de tehnologie de ultimă oră. ”Fabricile noastre trebuie să fie la maximum 24 de ore de Praga”, subliniază Joergen Vig Knudstorp, menționând că un alt factor important este capabilitatea forței de muncă. ”Noi nu căutăm neapărat cel mai mic cost al forței de muncă, suntem dispuși să plătim pentru ingineri buni și oameni care să înțeleagă domeniile logisticii și planificării, dar și pentru specialiști buni în IT. În Ungaria, în apropiere de fabrică, avem o facultate bună de IT și o școală tehnică  cu care colaborăm. De asemenea, acolo sunt și multe alte companii scandinave.”

Colaborarea bună cu municipalitatea locală este și ea un factor demn de luat în seamă pentru LEGO, dar mai există unul, și mai important.  ”LEGO este o companie care are un standard etic înalt, împotriva corupției și cu acel consiliu local din Ungaria am avut o colaborare bună, transparentă”, precizează CEO-ul LEGO Group.

În prezent, LEGO are o cotă de 13,8% din piața jucăriilor din România, potrivit unui raport al companiei de cercetare AC Nielsen, iar reprezentanții LEGO spun că obiectivul lor este să majoreze această cotă la 15%-20%. Printre partenerii LEGO în România se află rețele specializate în comerțul cu jucării, precum Noriel și lanțuri de hypermarket-uri precum Carrefour, Cora, Auchan și real. ”Partenerii noștri dețin, în total, 93% din piața de jucării din România”, spune Joergen Vig Knudstorp.

”Am decis acum trei ani să deschidem o reprezentanță în România și am făcut-o acum, chiar dacă situația economică și politică nu este cea mai bună, dar vrem să fim aici pe termen lung și considerăm că e o oportunitate să investești în perioade dificile. De anul trecut, echipa Lego România, condusă de Mads Thuesen în calitate de country manager, a dublat afacerile de aici.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii