Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

VIDEO: ”Eroii Monumentelor” nu au auzit de România

monuments_men_eroii_monumentelor_film.jpg
”Monuments men” spune povestea reală a unui pluton al armatei americane din Al Doilea Război Mondial, însărcinat să recupereze de la naziști opere de artă furate din țările ocupate de Germania.

Misiunea este cu atât mai grea cu cât trupele aliate înaintează în teritoriul controlat de nemți, care sunt dispuși să distrugă arta decât să o lase în mâinile inamicului.

Cu un buget de peste 50 de milioane de dolari, potrivit publicației ”Hollywood Reporter”, filmul, distribuit în România de Odeon Cineplex – vizionarea pentru presă a avut loc la începutul acestei săptămâni la Cinema City Sun Plaza -, se bucură de o distribuție de excepție: George Clooney (care este, de asemenea, scenarist și regizor al peliculei), Bill Murray, Matt Damon, Cate Blanchett, John Goodman, Bob Balaban și Jean Dujardin.

Pelicula este interesantă mai ales din punct de vedere istoric, însă spectatorul român ar putea fi deranjat de câteva lucruri.

La începutul filmului, Frank Stokes (George Clooney) îi prezintă președintelui Roosevelt planul său de recuperare a operelor de artă furate, arătând o hartă pe care România este prezentă – în forma sa ”dodoloață”, conform realității istorice –, însă numele țării nu este trecut, la fel ca în cazul Bulgariei și Greciei și diferit de Ungaria și Polonia. Totuși, România a avut un rol important în război, fie și pentru că a întors armele și a deschis drumul trupelor sovietice ”eliberatoare” prin Munții Tatra.

Și pentru că a venit vorba despre ruși, acestora le este găsită o scuză pentru comportamentul lor: brigada specială sovietică similară celei americane ”vânează” de asemenea arta furată de naziști, dar nu pentru a o returna proprietarilor, ci pentru a o transporta la Leningrad, așa cum era denumit orașul Sankt Petersburg în acele vremuri. Astfel, într-o convorbire cu Frank Stokes, James Granger (Matt Damon) sugerează că sovieticii ”caută reparații pentru cele 20 de milioane de vieți pierdute în război”. Din nou, unui spectator român pasionat de istorie replica îi provoacă un sentiment neplăcut, pentru că îi aduce în minte tezaurul românesc împrumutat rușilor în Primul Război Mondial și nereturnat nici până în ziua de azi. Unul dintre motivele invocate în prezent de ruși pentru nereturnarea tezaurului este reprezentat tocmai de aceste ”reparații” pe care trebuie să le primească în urma pierderilor suferite în război.

Lăsând însă la o parte aceste considerații istorice, filmul, proiectat  la Festivalul de Film de la Berlin, în afara competiției, merită văzut pentru poveste, realizare și distribuție.

Ce mai puteți vedea în weekend:

Marea Aventură LEGO

Prima animaţie de lungmetraj realizată în totalitate din piese LEGO şi care ajunge pe marile ecrane, MAREA AVENTURĂ LEGO are premiera în cinematografele din ţară pe 14 februarie. Produs de Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow Pictures, filmul este distribuit în România de către MediaPro Distribution.

Filmul regizat de Phil Lord şi Chris Miller este dublat în limba română asigurat de Mihai Bobonete (Emmet), Pavel Bartoş (President Business/ Lord Business), Cătălina Grama (Unikitty), Nicoleta Luciu (Wonder Woman) și Victor Slav (Superman).

 Animaţia 3D urmăreşte povestea lui Emmet, o figurină Lego obişnuită să respecte regulile, care, dintr-o confuzie, ajunge o persoană cu capacităţi extraordinare, singura care poate salva lumea. Este recrutat într-o echipă care are misiunea de a-i împiedica uneltirile unui tiran malefic, iar spre amuzamentul publicului, Emmet este complet nepregătit pentru această aventură.

Poveste de iarnă

Plasat într-un New York mitic şi traversând mai bine de un secol, ”Poveste de iarnă” este un film romantic despre miracole, iubiri predestinate şi eterna luptă între bine şi rău. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul va avea premiera în cinematografele din ţară pe 14 februarie.  

În rolurile principale îi regăsim pe Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, câştigătoarea premiului Oscar Jennifer Connely, William Hurt, Eva Marie Saint şi Russell Crowe. Din distribuţia filmului mai fac parte micuţele actriţe Ripley Sobo şi Mckayla Twiggs.  

Câştigător al unui Premiu Oscar pentru scenariul filmului O minte sclipitoare, Akiva Goldsman îşi face debutul regizoral odată cu filmul Poveste de iarnă, pentru care semnează şi scenariul, bazat pe romanul omonim al lui Mark Helprin.  

Goldsman este, de asemenea, şi producătorul filmului alături de Marc Platt, Michael Tadross şi Tony Allard, în timp ce producătorii executivi sunt Kerry Foster şi Bruce Berman.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii