Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

Victor Socaciu, Blinky Bill și business-ul din dublaj

În care aruncăm o privire către filmele pentru copii și afacerile pe care le generează dublajul în limba română.
Blinky_Bill_koala_cel_poznas2

Părinții de copii cu vârste preșcolare sunt mari amatori de filme dublate, pentru că nu trebuie să citească, în șoaptă, la urechea celui mic, textul subtitrării. Un enunț pentru demonstrarea căruia nu am cifre statistice, dar a cărui valabilitate o cunosc din propria experiență.

M-am gândit la acest lucru la vizionarea filmului de animație ”Blinky Bill: Koala cel poznaș”,distribuit în România de Freeman Entertainment, cu premiera națională în 2 octombrie,dublat în românește.

Galerie Foto: Vedete care-și împrumută vocea personajelor din ”Blinky Bill”

Dublarea filmelor în limba română a stârnit un adevărat uragan în urmă cu patru ani, când cântărețul de folk Victor Socaciu, pe atunci deputat PSD, venea cu o inițiativă legislativă pentru dublarea filmelor în limba română. ”Folosirea subtitrării introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populație. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce în ce mai des în limbaj și ajung să fie considerate ca termeni obișnuiți. Din această cauză, limba se deteriorează, acest aspect conducând la afectarea identității naționale”, declara, pe atunci, Victor Socaciu, în prezent consul general al României la Montreal, Canada.

Inițativa nu s-a transformat în lege – Slavă Domnului, nu aș fi vrut să aud vocile lui Robert De Niro sau Al Pacino dublate de actori români, cu tot respectul cuvenit acestora din urmă – însă dublajul a devenit un business, în special datorită producțiilor de televiziune și cinematografice destinate copiilor. Canale precum Disney Channel, Disney Junior, Minimax sau Cartoon Network sunt principalii clienți ai companiilor din domeniu, alături de distribuitorii de filme în cinematografe.

Am analizat datele financiare ale câtorva dintre cele mai importante companii care activează în această branșă, pentru a vedea care este anvergura acestui business la patru ani de la controversa stârnită de propunerea legislativă a lui Victor Socaciu.

Citiți o ”non-cronică” a filmului ”Un etaj mai jos”

Broadcast Text Internațional SRL, clasată pe primul loc în topul companiilor cu activități în domeniul ”Activități post-producție cinematografică, video și de programe de televiziune”, realizat de listafirme.ro, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 6,84 milioane de lei, în scădere față de cele 7,53 milioane de lei din 2013.Profitul net a scăzut și el în 2014 versus 2013 – 361.000 de lei față de 473.919. De notat este că 2013, anul cu cele mai bune cifre din ultimii zece ani ale companiei înființate în 1999 la Oradea, este și anul în care Carlyle Group, o companie de investiții cu active în valoare de 193 de miliarde de dolari, achiziționa Broadcast Text International, compania din care face parte și firma omonimă din România. Anul trecut,compania mamă a Broadcast Text International SRL și-a schimbat numele în BTI Studios.

S-ar putea să vă intereseze: Cum s-a implicat un om de afaceri timișorean din domeniul imobiliarelor în producția unei pelicule românești care a câștigat ”Ursul de Argint” la Berlin

Empire Video Production, compania care a realizat dublajul în limba română a filmului ”Blinky Bill: Koala cel poznaș”, a cunoscut și vremuri mai bune. Anul trecut, compania, în al cărei acționariat se află Sorin Popa, Marin Ioniță, Puiu Cătălin Arghirescu și Ovidiu Grecu, a avut o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei, de aproape șapte ori mai mică decât vârful veniturilor sale, înregistrat în 2008.

O altă companie importantă este Ager Film,ai cărei acționari sunt Ana Mărgineanu, Oana Maria Mărgineanu și Nicolae Mărgineanu și care are activități în domeniul dublajului din 1991. Cifra de afaceri a companiei a fost, anul trecut, de 3,48 milioane de lei, în creștere față de cele 3,11 milioane de lei înregistrate în 2013. Cel mai bun an al companiei din ultimul deceniu a fost 2011, când veniturile au atins nivelul de 4,6 milioane de lei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii