FacebookTwitterLinkedIn

Victor Răcariu, General Manager Glovo pentru Europa de Sud-Est

Forbes: Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” după un an de pandemie?

Victor Răcariu: Cred că în afara sezonalității pe care o găsești în diverse industrii sau tipuri de business-uri, oamenii au început să investească tot mai mult în job-ul pe care îl au sau în afacerea pe care o conduc. Sunt mai implicați, mai ancorați în ceea ce fac și tind să se conecteze mai degrabă decât să se deconecteze.

În plus, ceea ce ne-a învățat pandemia în ultimul an și jumătate  a fost că trebuie să depunem un efort poate de două ori mai mare ca să obținem aceleași rezultate. În cazul Glovo, situația a fost puțin diferită, prin prisma modelului de business pe care îl avem și am fost oarecum feriți, dat fiind faptul că începutul pandemiei ne-a adus pe un trend accelerat de creștere, creștere pe care o estimam abia peste șase luni față de perioada în care a avut loc.

Cu toate acestea, considerăm că mai avem mult de muncit și ne uităm foarte atent la ce se întâmplă pe plan internațional și local, astfel că putem spune că piața de delivery este abia la început în România și nu suntem niciodată în vacanță. (Zâmbește.)

În același timp, în cadrul Glovo, avem o politică de lucru destul de flexibilă, în sensul în care oferim colegilor noștri posibilitatea de a lucra de oriunde, oricând, având aceleași rezultate uimitoare. Măsurăm performanța pe baza rezultatelor livrate și a valorii create, nu pe baza numărului de ore în care oamenii sunt conectați sau prezenți fizic la birou. Politica noastră flexibilă de lucru include lucratul de acasă trei zile pe săptămână și timp liber flexibil, cu zile de vacanță nelimitate.

Forbes: Unele dintre cele mai des întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul ultimului an și jumătate au vizat absența certitudinilor și lipsa de predictibilitate. Au apărut certitudini în vara 2021 pentru afacerea pe care o conduceți? Au apărut elemente de predictibilitate?

Victor Răcariu: Credem cu tărie că am intrat deja în cea de-a treia generație de comerț. La începutul acestui an, am semnat un acord strategic cu Stoneweg, firma imobiliară elvețiană, pentru a investi  100 de milioane de euro în construcția și renovarea bunurilor imobiliare din orașele principale ale piețelor cheie  Glovo. Acest lucru va ajuta la accelerarea extinderii infrastructurii brandului și a spațiilor de stocare și livrare, pe măsură ce mai mulți parteneri de retail se vor alătura diviziei Q-Commerce.

Dacă vorbim de certitudini, atunci putem spune că ultimul an și jumătate a schimbat foarte mult obiceiurile consumatorilor și preferințele acestora, iar cererea de livrare rapidă sau în aceeași zi apare tot mai mult ca o nevoie pe piață. De aceea, putem spune că, pe termen scurt și mediu vor apărea tot mai multe magazine de tip micro-fulfillment centers (MFC). Acestea reprezintă viitorul comerțului post-pandemic și suntem de părere că vom vedea o schimbare permanentă a obiceiurilor consumatorilor către livrarea în aceeași zi sau imediată.

Forbes: Ce anume vă îngrijorează în această vară, în domeniul/sectorul în care activați?

Victor Răcariu: În general, vara este o perioadă de vacanțe, iar cei mai mulți dintre noi, chiar și acum, când încă ne mai luptăm cu pandemia, petrecem tot mai mult timp afară, plecăm în concedii și încercăm să recuperăm timpul petrecut departe de cei dragi.

Până în acest moment, și vara lui 2021 pare să fie ca oricare alta, întrucât nu observăm schimbări majore pe piață, ci doar o ușoară sezonalitate, lucru obișnuit de altfel.

Forbes: Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2022?

Victor Răcariu: În continuare, ne dorim să ne extindem la nivel național și internațional. La nivel national, ne dorim să ajungem în toate orașele cu peste 15.000 de locuitori și unde considerăm că vom găsi parteneri puternici. Ne dorim sa ajungem la cât mai mulți utilizatori din România și nu numai.

Forbes: O întrebare personală: plecați în vacanță în această vară? De ce? (dacă răspunsul este afirmativ: Unde veți pleca în vacanță: în țară sau în străinătate?)

Victor Răcariu: Da, e important să ne luăm puțin timp liber pentru noi, să ne încărcăm bateriile. Eu am fost deja în vacanță, pentru aproximativ o săptămână. Pentru acest concediu am ales Grecia.

(6 iulie 2021)