FacebookTwitterLinkedIn

Călătoria cu trenul are avantaje față de alte mijloace de transport, siguranța fiind unul dintre acestea, spune Victor Grecu, șef Departament Comercial Astra Trans Carpatic, care adaugă că se încearcă constant asigurarea unei experiențe cât mai plăcute călătorilor. În opinia sa, având în vedere siguranța și punctualitatea pe care ar putea să o ofere, transportul pe calea ferată este superior transportului rutier. Însă, pentru atragerea călătorilor este nevoie de investiții în infrastructura feroviară și înnoirea parcului de vagoane.

„Ne-am pregătit pentru publicul nostru călător pentru sezonul estival 2021 cu câteva noutăți, respectiv am prelungit trenul care circulă pe ruta Arad – București. Acesta a fost prelungit până la Constanța ca tren direct. De asemenea, am introdus câteva trenuri de la București către Mangalia pentru a suplimenta capacitatea de transport în direcția litoralului, zonă intens solicitată în această perioadă”, a declarat Victor Grecu.

În sezonul estival, compania transportă aproximativ 6.000 de călători pe lună spre litoral pe ruta Arad-Constanța.

„La jumătatea lunii iunie am intrat în acest program de circulație pentru sezonul estival. Avem aproximativ 200 de locuri în trenul de la Arad până la Constanța și acesta circulă în general utilizat 100%”. Dacă facem un calcul, înseamnă aproximativ 6.000 de călători pe lună.”

O călătorie cu trenul în anul 2021 arată mult mai bine față de anii anteriori, digitalizarea punându-și și aici amprenta. Pe de altă parte, pentru cei care călătoresc pe distanțe lungi, există vagoane cușetă și de dormit moderne, pentru un confort sporit, declară Victor Grecu.

„Digitalizarea a devenit aproape standard în toate trenurile de călători. Mă refer aici la conexiunea la internet, posibilitatea conectării la priză a electronicelor. Dincolo de aceste dotări tehnologice, în compunerea garniturilor noastre avem vagoane de dormit, cușetă care asigură o călătorie foarte confortabilă pe distanțe mari. De asemenea, avem două tipuri de cabine la vagonul de dormit. Sunt cabinele de lux care pe lângă dotările menționate mai posedă grup sanitar propriu în cabină și avem posibilitatea pentru familii să creăm în interiorul vagonului apartamente de patru locuri.”

Sezonul estival din acest an a început în forță, încă din primele zile, cu un număr foarte mare de solicitări pentru rutele spre litoral. Călătorii își doresc, ca și în anii trecuți condiții adecvate în timpul călătoriilor și se poate observa o preferință a acestora de a circula izolat, în regim single la vagoanele cușetă și cele de dormit.

„Undeva la 15 iunie deja solicitările de deplasare pentru litoral au fost foarte multe. Am așteptat cu toții perioada estivală din 2021 pentru a putea chiar să recuperăm ce am pierdut anul trecut. (…) Călătorii doresc, de asemenea, în 2021, confort, siguranță, punctualitate și în contextul pandemic se observă o dorință de a circula mai izolat decât în anii trecuți. În acest sens s-au vândut bilete, preponderent în regim single, la vagoanele cușetă și de dormit.”