Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Summer Plans 2021 |
|

Victor Gânsac, CEO Safetech Innovations: “Pentru anul 2022, avem în plan, într-o primă fază, deschiderea filialei din Marea Britanie”

Dacă în alte veri tema principală de discuții din comunitatea de business viza rutina și destinațiile de vacanță, de această dată, Forbes România i-a provocat pe cei mai cunoscuți jucători din mediul de afaceri local să răspundă unui scurt chestionar, într-un context special, în care vara lui 2021 ar trebui să reprezinte o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Victor Gansac

Vacanță pentru business

Perioada de vară și nu numai va fi una aglomerată pentru noi, deoarece ne concentrăm pe planurile de extindere ale afacerii. La mijlocul lunii iulie organizăm Adunarea Generală a Acționarilor pentru a supune la vot majorarea capitalului social prin atragerea de 8 milioane de lei de la investitorii BVB. Cu capitalul atras avem în vedere extinderea pe piața britanică și cea americană.

Certitudini și predictibilitate

În ceea ce privește domeniul în care activăm – securitatea cibernetică – avem certitudinea că atacurile cibernetice, atât din punct de vedere al numărului, cât și al pagubelor aduse va continua să crească. În ultimul an și jumătate astfel de atacuri au fost la un nivel ridicat. Astfel, în ceea ce privește afacerea noastră nu putem spune că am simțit o lipsă a certitudinilor sau a predictibilității.

Un exemplu recent, peste 1000 de companii de pe glob au fost afectate de un atac cibernetic de amploare, după ce hackerii au atacat în data de 2 iulie compania americană Kaseya. În urma atacului, un mare lanț de magazine din Suedia a fost obligat să închidă sâmbătă peste 800 de magazine, casele sale fiind blocate. Mii de atacuri cibernetice sunt lansate în fiecare zi la nivel global. Practic, orice organizație, indiferent de mărime sau domeniul în care activează, este expusă riscului de a fi ținta unor atacuri, iar ultimele săptămâni ne-au arătat că atacurile cibernetice de succes au devenit tot mai dese.

De asemenea, suntem siguri că în următorii ani, investițiile în securitatea cibernetică vor crește în mod constant, atât în România cât și în străinătate. În România, securitatea cibernetică a fost destul de neglijată și, prin urmare, țara noastră trebuie să ajungă din urmă restul Europei. În această privință, în ultima parte a anului 2020 a fost pusă în aplicare, legea 362/2018 care transpune Directiva Europeană privind Securitatea Rețelelor și Informațiilor (Directiva NIS), prima legislație la nivel european în domeniul securității cibernetice care prevede măsuri legale pentru creșterea nivelului general de securitate cibernetică în UE.

Am așteptat ca această lege să fie transpusă în ultimii 2 ani, prin urmare, în cazul nostru, avem în cele din urmă mai multă predictibilitate decât în anii trecuți. Ne așteptăm să beneficiem în mod semnificativ de această transpunere, deoarece va accelera evoluția pieței românești a securității cibernetice și va obliga furnizorii de servicii esențiale precum energie, transport, bancar și servicii financiare, sectorul sănătății, furnizarea și distribuția apei, precum și furnizorii de infrastructuri digitale să implementeze măsuri pentru prevenirea și reducerea impactului incidentelor care afectează securitatea rețelei și a sistemelor de informații.

Îngrijorări

 Atacurile cibernetice sunt la fel de multe în orice perioadă a anului. Hackerii au acces la resurse tehnologice de ultimă oră și lansează zilnic mii de atacuri, atât împotriva unor instituții publice cheie, cât și împotriva companiilor private. Iar pierderile pentru companii sunt uriașe: de la afectarea reputației până la blocarea activității, expunerea unor informații cheie sau plata unor răscumpărări de zeci de milioane de dolari.

Mă îngrijorează rapiditatea cu care acestea cresc și faptul că multe dintre companii încă nu acordă atenția necesară acestui aspect. De la declanșarea pandemiei, majoritatea angajaților și-au continuat activitatea lucrând de acasă și folosind dispozitive furnizate de angajatori, însă au fost și există în continuare și angajați care utilizează dispozitive personale, pur și simplu din lipsa unei infrastructuri necesare derulării unei activități de acasă. Această situație a fost exploatată de hackeri iar echipele de IT suport s-au confruntat, pe lângă o subdimensionare în a face față cererilor de lucru de la distanță și cu un număr în creștere al atacurilor de tip phishing, malware (banking troian) sau DDoS – denial-of-service.

Planuri de business

Odată ce vom atrage capitalul propus, ne vom concentra pe aspectele administrative privind înființarea celor două filiale Safetech în străinătate – una în Londra, Marea Britanie și alta în Reston, Virginia, SUA. Pentru anul 2022, avem în plan, într-o primă fază, deschiderea filialei din Marea Britanie. În a doua parte a anului 2022, ne dorim să deschidem filiala din SUA și astfel să finalizăm activitățile legate de deschiderea celor două birouri.

În toată această perioadă, pe lângă planul de expansiune, ne vom concentra și pe consolidarea poziției noastre în domeniul securității cibernetice în România.

Vacanță în țară sau străinătate

Cu siguranță voi pleca în vacanță cu familia în această vară. În ceea ce privește destinația, aceasta va fi undeva la noi în țară, deoarece România oferă destul de multe alternative în acest sens.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii