Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Viață sănătoasă dacă ieși la masă

Nutriția incorectă, generată de obiceiuri alimentare nesănătoase este una din principalele cauze de îmbolnăvire. De Ziua Mondială a Alimentației, Edenred România a reunit manageri de top din companii, reprezentanți ai autorităților publice și specialiști în sănătate, pentru a declanșa împreună o schimbare în bine în obiceiurile alimentare ale angajaților români. Subiectul central: importanța mesei de prânz.
hai la 1 la masa

Efectele benefice ale mesei de prânz se văd în primul rând în nivelul de sănătate. Masa de prânz luată cu colegii ne dă ocazia să socializăm, iar socializarea ne ajută să scăpăm de depresie.
56% dintre angajații români alocă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz, față de 23% în Franța, potrivit studiului Edenred / GfK 2015. Când mâncăm în grabă, fără să ne oprim din ceea ce facem, efectele imediate sunt deja supărătoare, dar efectele pe termen lung sunt cu adevărat grave.
Pe termen scurt: atenție și concentrare scăzute în a doua jumătate a zilei, iritabilitate, energie diminuată. Pe termen lung: risc crescut de boli cardio-vasculare, boli de nutriție (cum ar fi obezitatea sau diabetul). Când lipsa pauzei de prânz devine un obicei, există și efecte mai subtile, dar la fel de grave, care se pot regăsi în izolare socială sau depresie.
« Pauza de pranz nu e doar o necesitate fizica pentru a fi sanatosi, ci și un ritual social care îi aduce pe oameni împreună. De aceea milităm pentru pauza de prânz zilnică în rândul angajaților. Este un gest simplu, care trebuie integrat în normal, în cotidian, în cutumele sociale, în cultura corporațiilor și instituțiilor”, a declarat Dana Sintejudean, CEO Edenred România.
“La masa de prânz este bine să ne lipsim de telefoane sau tablete, să luăm masa zilnic la aceeași oră, să nu mâncăm pe tastatura calculatorului, să avem în vedere valoarea nutrițională a mesei și să includem chiar și un pahar de vin sau de bere, așa cum se face în Franța, care este un etalon pentru alimentația sănătoasă,” spune dr. nutriționist Alin Popescu. De asemenea, recordurile nu ne ajută, ci mișcarea făcută în mod constant.

Edenred derulează din 2015 campania Hai la 1 la Masa!, prin care promovează importanța unui stil de viață sănătos. Anul acesta, s-au reunit în proiectul Edenred 20 de manageri și antreprenori, care au dovedit prin puterea exemplului personal că pauza de pranz nu este un lux, ci un obicei necesar pentru o viață sănătoasă. Ca furnizor de tichete de masă și de soluții de beneficii pentru mai mult de 1.500.000 de salariați din România, compania este în măsură atât să observe îndeaproape obiceiurile de consum alimentar ale acestora, cât și să le faciliteze dorința de a avea o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.

Proiectul este susținut de manageri din companiile: Eurest România, Foodpanda, General Electric, Groupama Asigurări, Ibis Hotels, Kaufland, Macromex, Marco Polo Cee, Mastercard, Mcguire Woods, Novotel, Romania Hypermarche (CORA), Romstal, Salad Box, Sanador, Smartree, UTA Romania. Reprezentanții companiilor au arătat că pauza de prânz este atât o metodă prin care cei activi pe piața muncii au grijă de sănătatea și energia lor, cât și un liant social, ambele aspecte contribuind la o mai bună calitate a vieții pentru angajați.

“O viață echilibrată are ca element important pauza de prânz, care trebuie încurajată în special pentru populația salariată, acei aproximativ 5 milioane de români care sunt angrenați pe piața muncii și care, prin activitatea lor, țin economia în mișcare și duc România înainte”, a adăugat Dana Sintejudean.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii