FacebookTwitterLinkedIn

Deși Rick Owens a avut la început rezerve față de această colaborare, originalitatea demersului a sfârșit prin a-i alunga îndoielile. „Colaborările sunt, cel mai adesea, despre senzațional și despre hype și eu sunt primul care-și dă ochii peste cap când aude de așa ceva”, declara Owens pentru revista Vogue la sfârșitul anului trecut. „Însă o altă parte din mine aprobă orice ocazie, orice scuză, cât de măruntă, pentru ca oamenii din modă să iasă din propriile bule – și aici vorbesc despre mine – și să se întâlnească. Apoi, în acest demers mergem împotriva curentului, nu e nimic senzațional, este o poveste unică și autentică despre intimitate, despre o relație și despre spațiul ei privat, personal.”  

Colecția Moncler x Rick Owens cuprinde jachete strălucitoare, cu reflexe metalice, o geacă de puf cu guler-pâlnie, un bomber căptușit, câteva modele de geci lungi, fără mâneci, dar și cizme de zăpadă acoperite cu blană naturală de capră, pantaloni scurți, căciuli și mănuși. Vorbim despre articole de îmbrăcăminte comune, specifice sexonului rece, dar în interpretarea lui Rick Owens acestea arată total neobișnuit, ca orice produs ieșit din mâna și mintea originalului designer american.

Născut în Porterville, California, Rick Owens s-a mutat în Los Angeles pentru a studia arta la Otis College of Art and Design, apoi a luat cursuri de creare de tipare și drapaj la Los Angeles Trade-Technical College. Și-a lansat propriul brand fashion în 1994, deschizând un magazin pe Hollywood Boulevard, după care s-a mutat la Paris, în 2003, cu iubita sa, Michèle Lamy, cu care s-a căsătorit trei ani mai târziu.

În Paris, și-a stabilit cartierul general (domicliul și atelierul) într-o clădire cu cinci etaje care a fost folosită drept birou de fostul președinte al Franței, Francois Mitterand. Colecțiile lui Owens au fost concepute și prezentate la Paris, dar America l-a răsplătit cu cele mai importante premii pentru creație de modă: în 2002 a primit Premiul Perry Ellis pentru cel mai promițător debut, iar Consiliul Designerilor de Modă din America i-a acordat premiul pentru întreaga activitate în 2017 și titlul de Menswear Designer of the Year în 2019.

Owens nu s-a mai întors în Los Angeles vreme de 16 ani. Nu-și amintește cu plăcere de cei aproape zece ani petrecuți în Orașul Îngerilor: „Am crezut că va fi cel puțin inconfortabil să mă aflu din nou în locul în care am trăit o perioadă dureroasă de frustrări și zbucium”, declara Owens pentru revista Vogue în noiembrie anul trecut, când a revenit în Los Angeles pentru a-și promova cărțile despre designerul Larry Le Gaspi, mentorul său și stilistul unor celebrități ale anilor 70 și 80, printre care cântăreața Grace Jones și trupa rock Kiss.

Cum Owens și Lamy erau tentați să vină în America pentru a vedea sculptura monumentală City, a artistului Michael Hozier, amplasată în deșertul Nevada, Moncler le-a pus la dispoziție un autobuz vopsit complet în negru mat, cu interiorul gri, asemănător cu al casei din Paris a celor doi, pentru a călători spre Nevada din Los Angeles, după evenimentul de lansare a cărților despre LeGaspi.

În vârstă de 76 de ani, soția lui Rick Owens, Michèle Lamy a avut un parcurs sinuos și aventuros: provine dintr-o familie algeriană cu conexiuni în industria modei – tatăl ei a făcut accesorii pentru unul dintre cei mai mari couturieri ai Franței începutului de secol 20, Paul Poiret. Lamy a studiat dreptul și a participat la protestele din Paris din mai 1968. Înainte să plece în SUA, în 1979, a străbătut Franța ca dansatoare de cabaret.
În New York și-a lansat propria linie fashion și a deschis două cluburi, Café des Artistes și Les Deux Cafés. Cu degetele tatuate în stilul berberilor și dinții acoperiți cu aur, Lamy era o figură emblematică a vieții de noapte din New York și, mai târziu, din Los Angeles – unde a înființat un nou brand fashion, Lamy, al cărei prim director de creație a fost Rick Owens.

Relația dintre Owens și Lamy seamănă cu cea dintre John Lennon și Yoko Ono. Cu 18 ani mai în vârstă decât soțul ei, Lamy se ocupă de producerea mobilierului Owens, fiind totodată responsabilă de dezvoltarea brandului Owens și a celui al protejatului lor, Gareth Pugh.

În 2010 a fondat trupa LAVASCAR, cu fiica ei din prima căsătorie, Scarlett Rouge, iar în 2016 a înregistrat câteva piese cu bunul său prieten, rapperul A$AP Rocky, căruia i-a conceput coperțile albumelor. Lamy practică boxul de 35 de ani. În urmă cu doi ani și-a deschis propria sală de box, Lamyland, în Selfridges, Londra, într-un spațiu în care A$AP Rocky ținuse AWGE Bodega.