Cautare
, Staff

Lifestyle |
|

Viața după pandemie în Shanghai

După ce a depășit vârful pandemiei, viața în China caută să-și reia cursul. Într-un articol pentru CondeNast Traveller, Michael Zee, un jurnalist culinar britanic stabilit de trei ani în Shanghai, descrie noua normalitate din metropola asiatică.
 aboneaza-te
hong kong coronavirus

„(…) Pe 28 martie, China și-a închis granițele pentru cetățenii străini, chiar dacă aveau viză sau permis de muncă. (…) Toată lumea poartă mască, nu doar cei răciți. Toată lumea care intră într-o clădire publică sau apelează la transportul în comun trebuie să poarte mască”, scrie Michael Zee. „Guvernul chinez zice că nu e nevoie de mască afară sau în spațiile bine ventilate, dar oamenii pur și simplu încă nu pot renunța la ele. Nu e nicio dezbatere aici dacă măștile funcționează sau nu, e mai mult o chestiune care ține de psihologia maselor: lumea  se simte mai în siguranță să-și reia viața obișnuită cu masca pe față. Una dintre cafenelele mele favorite îți oferă o mască gratis la fiecare cafea. (…)

Când ies din casă, un gardian voluntar mă salută și îmi ia temperatura. Prietenii mei din străinătate nu mă pot vizita acasă, dar cei chinezi, da. Un curent xenofob incipient își face simțită prezența pe măsură ce se duce vestea despre cel de-al doilea val de infecții, cele importate. (…)

Pentru o țară unde smartphone-ul este o parte indispensabilă a vieții de zi cu zi, nu a fost greu să se introducă sisteme inteligente de control: tehnologia a descins în forță. Am un card digital de sănătate în telefon și un cod QR verde care îmi oferă acces la barurile și restaurantele mele favorite. În cazul în care codul QR devine galben sau roșu va trebuie să mă autoizolez din nou. Unele localuri le solicită clienților să scaneze un cod QR care arată coordonatele GPS ale locurilor în care aceștia s-au aflat în ultimele două săptămâni; patronii localurilor se asigură astfel că oaspeții lor aceștia nu se numără printre aceia care au părăsit carantina prea devreme. (…)

Temperatura îți este verificată contactless peste tot: la intrarea în metrou, la magazinul de tăiței sau la sala de fitness, ba chiar și la barurile clandestine – și trebuie să fie sub 37,3 grade Celsius, altfel ai încurcat-o. Uneori pare că aș suferi de hipotermie – acuratețea termometrelor este discutabilă, dar niciodată pusă în discuție. (…)

Controalele se fac arbitrar și regulile diferă de la un cartier la altul. Rudimentarul spălat pe mâini e o provocare în majoritatea toaletelor publice din centrul Shanghaiului, unde nu vei găsi săpun sau șervețele pentru mâini ori uscătoare. (…)

La două luni după blocarea orașului din cauza pandemiei, restaurantele apelează la diverse stimulente pentru a-i face pe clienți să le treacă din nou pragul. E happy hour la fiecare oră, iar ofertele „cumperi una, primești una din partea casei” riscă să ne transforme pe toți în niște alcoolici. (…)
În timp ce pandemia se răspândește în lume, eu trăiesc în amăgire. Chiar dacă prietenii mei din SUA și Europa văd pe rețelele sociale că eu pot ieși din casă fără riscuri, aceasta nu e nici pe departe o întoarcere la normalitate. Shanghai, orașul care pentru mine e acasă, e altfel. Nimeni nu se așteaptă ca viața să redevină imediat așa cum era, dar eu mă îndoiesc că va mai fi vreodată la fel.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii