FacebookTwitterLinkedIn

Mai sunt și excepții, unde determinarea unor oameni “încăpățânați” chiar din sistemul public a reușit să pună pe picioare o clădire nouă cu circuite la standardele actuale dotate cu aparatură și tehnologie de ultimă generație. Este vorba de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, unde de curând s-a inaugurat cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România.

UPU marca Borcea

Doctorul Borcea Hadrian, Șeful UPU-SMURD Oradea, împreună cu managementul Spitalului și cu proprietarul acestuia, Primăria Municipiului, au construit la Oradea o unitate de urgență de top, după modelul celor din Anglia, SUA sau Elveția. Asta a fost posibil după o investiție de circa 32 milioane de Ron, bani obținuți de la Ministerul Sănătății printr-un grand al Băncii Mondiale și prin contribuția Primăriei Oradea.

Astăzi UPU-SMURD Bihor pune la dispoziția pacienților cu afecțiuni grave 56 de paturi dispuse în boxe individuale, fiecare boxă fiind dotată cu aparatura necesară tratamentului pacientului inclusiv ecograf, computer tomograf (CT), o sală de decontaminare cu sistem de spălare de produse chimice toxice, sală de resuscitare dotată cu sistem de oxigenare extra-corporală a sângelui pacientului, izolator dedicat bolnavilor Covid-19, sistemele de telemedicină, robotul de decontaminare cu radiații UV și echipament modern de bronhoscopie.

Depozit Inteligent pentru siguranța pacienților

O altă noutate unică în România, achiziția sistemelor inteligente de depozitare modulară a medicamentelor și materialelor sanitare cu trasabilitate RFID (identificare prin frecvență radio) de la Palex Medical Spania și Medstor UK. Astfel depozitul UPU-SMURD este dotat la același standard precum au renumitele spitale Johns Hopkins din SUA, Spitalul Universitar McGill Canada, Spitalul Universitar Bellvitge Barcelona dar și spitalele britanice din rețeaua NHS.

“Doctorul va selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l va administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care respectivul produs se află. Fireşte, datele se stochează în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU. În momentul în care un medicament pleacă în zona de tratament, va scădea automat (n.r. din inventar) şi nu punem la lucru memoria colegilor”, a precizat doctorul Borcea. În plus, sistemul avertizează şi dacă un medicament este pe cale să expire.

“Acest sistem de trasabilitate si control achizitionat de Spital este cel mai performant din gama lor, asigurând utilizatorului cel mai ridicat nivel de siguranță în administrarea medicației pacienților dar și avantaje economice nete prin prevenirea expirării produselor, reducerea valorilor stocului de medicații și materiale la nivelul consumului, reducerea timpilor administrativi, generarea automată a comenzilor dar și creșterea capacităților de depozitare cu peste 40% în plus față de sistemele convenționale, a declarat Vasile Ruscovan, Directorul General Kapamed International, reprezentatul pe România și Bulgaria a celor doi mari producători.

La Oradea investițiile în sănătate nu se opresc.

“Această investiție se compune de fapt din două părți – extinderea UPU și crearea acelor spații necesare pentru noile laboratoare (laboratorul de analize medicale – primul robotizat din România, care va fi predat, probabil, în cursul lunii ianuarie, stația centrală de sterilizare pentru spitalele municipalității, tot în ianuarie, și o farmacie digitalizată”, a declarat Dr. Gheorghe Carp, Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Avem și alte proiecte pentru dezvoltarea sistemului medical și pentru sănătate: reabilitarea termică a spitalelor fiecare de câte 7,5 milioane de euro precum si realizarea unui nou spital în Oradea, pe strada Vlădeasa, acolo unde CJ ne va pune la dispoziție 2,7 ha de teren. Maternitatea este un alt proiect la care lucrăm și unde ne apropiem de finalizarea lucrărilor. Orădenii vor fi tratați în condiții europene, așa cum este normal într-o țară europeană cum este România”, a asigurat primarul Oradiei, Florin Birta.