FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai mare creştere a businessului din grupul Lowe, condus de Veronica Savanciuc şi Paul Radu, a avut-o HyperActive, o agenţie din domeniul digital. La mijlocul acestei veri, un „străin“ a intrat pe piaţa berii din România. Mare curaj din partea „străinului“! Piaţa a scăzut cu două cifre procentuale faţă de 2008, bugetele de promovare s-au redus drastic şi berarii par descumpăniţi de căderea consumului. Străinul cel curajos se numeşte Staropramen, un brand din Cehia, şi a început să fie produs şi distribuit în România, sub licenţă, de producătorul Bergenbier SA.

Curaj a avut şi Bergenbier, care şi-a mărit portofoliul de beri, în tentativa de a câştiga cotă de piaţă, dar şi grupul Lowe, care a pus la punct strategia de comunicare şi de planificare de media.În fapt, Bergenbier SA este cel mai preţios client câştigat, la începutul anului 2011, de grupul de comunicare deţinut de Veronica Savanciuc şi de Paul Radu (unul dintre pionierii publicităţii româneşti, alături de Cristian Burci, Radu Florescu şi Bogdan Enoiu). Atunci, Bergenbier SA şi-a transferat bugetul de media pentru toate mărcile de bere de la Starcom (Ştefan şi Ioana Iordache) la Initiative Media, locomotiva profiturilor în grupul Lowe. (Bugetul de media este estimat de „Forbes România“ la trei milioane de euro.) A fost o mare victorie pentru oamenii de la Lowe. Contul de media al lui Bergenbier se alătura astfel unui alt cont de prestigiu, Orange, cel mai valoros din portofoliul Initiative. Astfel, Initiative Media şi-a consolidat poziţia pe piaţă, căpătând forţă mai mare în negocieri cu furnizorii de media.

Să mai adăugăm că, odată cu migrarea contului de media Bergenbier (nici acum nu se ştie dacă a fost pitch sau o aliniere internaţională!), au trecut în portofoliul agenţiei Lowe & Partners (strategie şi creaţie) şi brandurile Beck’s și Stella Artois, ale aceluiaşi producător de bere. Initiative Media a înregistrat în anul 2010 o cifră de afaceri de 37,5 milioane de euro (la un curs mediu leu/euro de 4,29), cu 4% mai mare decât cea din 2009. Profitul net raportat la sfârşitul anului 2010 a fost însă de 460.000 de euro, cu 30% mai mic decât cel de la sfârşitul anului 2009. Căderea de 30 de procente se explică prin scăderea bugetelor de media ale clienţilor. Veronica Savanciuc şi Paul Radu deţin 30%, respectiv 49,9% din această agenţie de media. Un pachet de 20% este în posesia reţelei internaţionale Lintas. Lowe & Partners a avut o cifră de afaceri în 2010 de 6,02 milioane de euro, cu 11% mai mare decât în anul precedent. Profitul net al agenţiei de publicitate a fost 60.000 de euro. Şi în această agenţie, reţeaua internaţională Lintas deţine 20% din participaţii.

Dar cea mai spectaculoasă dezvoltare a înregistrat-o agenţia HyperActive (servicii de comunicare digitală), care a realizat o cifră de afaceri de un milion de euro, cu 71% mai mare decât în anul precedent. Acţionari la această firmă sunt Alexandru Visa (20%), fondatorul agenţiei, Initiative Media (40%) şi Lowe & Partners (40%). Din grup, mai fac parte firmele Brand Connection (media) şi GolinHaris Bucureşti (PR). La această din urmă agenţie acţionari sunt Paul Radu (0,02%), Veronica Savanciuc (0,02%), Hortensia Năstase (15%), unul dintre cei mai vechi membri ai grupului, şi Lowe & Partners (84,9%).

Vezi care era averea Veronicăi Savanciuc în 2010