Cautare
, Contributor

Industrie |
|

VERONICA GUŞĂ DE DRĂGAN

Veronica Dragan.jpg
Avere: 450- 500 milioane euro Vârstă: 39 de ani Județ: Spania, Palmade Mallorca Domeniu: Distribuţie GPL, energie, tipografii, imobiliare

SE SIMTE ACASĂ, ORIUNDE ÎN EUROPA

Investeşte zeci de milioane de euro în România, dar continuă să fie discretă. După decesul soţului său, Veronica Drăgan a devenit unicul acţionar al grupului de firme moştenit, rebranduit Veroniki Holding SpA.

Are 39 de ani, trei copii şi un grup de firme cu afaceri de aproximativ 900 de mili­oane de euro de condus. Locuieşte în Spania, la Palma de Mallorca, dar afacerile pe care le deţine în România o aduce destul de des în ţara natală. Dar “nu atât de mult cât mi-aş dori“, ţine aceasta să precizeze, fiind în continu­are una dintre cele mai discrete prezenţe din mediul de afaceri autohton.

Femeia de afaceri are în urma căsăto­riei cu Iosif Constantin Drăgan (decedat în august 2008) trei băieţi, împreună cu care locuieşte în Spania. În acelaşi timp este şi unicul acţionar al grupului de firme, rebranduit în noiembrie 2010, Veroniki Holding SpA.

Anul trecut, afacerile totale au scăzut până la 885 milioane de euro, de la apro­ximativ un miliard de euro, în 2010, dar estimările pentru 2012 indică o uşoară creştere, până la 900 de milioane de euro. Grupul de firme are active evaluate la peste 300 de milioane de euro şi a înregistrat un profit net de aproximativ 10 milioane de euro, anul trecut.

În ciuda contextului economic global nefavorabil, femeia de afaceri a continuat să aloce investiţii importante în domenii considerate strategice: industria eoliană şi Gaz Petrol Lichefiat (GPL). Anul trecut, grupul de firme condus de Veronica Drăgan a finalizat investiţii de aproximativ 50 de milioane de euro, în special în domeniul energiilor regenerabile. “În mod particular a fost finalizat un parc eolian de 25 MW în Dobrogea. În ace­laşi timp am consolidat poziţia grupului pe piaţa de GPL din Italia, mărind cota participaţiei noastre la cel mai mare depozit de GPL, devenind astfel acţionari

majoritari“, a explicat Veronica Drăgan. Proiectul implementat în extravilanul lo­calităţii Siliştea, judeţul Constanţa, ocupă o suprafaţă de aproximativ 41 hectare şi a fost finalizat în 2011, după o perioadă de construcţie de 13 luni.

Parcul Eolian Silistea a fost pus în funcţiune, prin conectarea la rețeaua Sistemului Energetic National (S.E.N.), anul trecut. Proiectul „Parc Eolian Siliştea“, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a constat în con­struirea unei noi centrale de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu capacitate instalată de 25 MW, prin mon­tarea a 10 turbine eoliene a câte 2,5 MW fiecare şi construirea unei staţii de trans­formare de 20/110kV, pentru conectarea parcului eolian la reţeaua SEN. Veronica Drăgan este acţionar majoritar al celui mai mare terminal de GPL din Italia, de la Ipem (Brindisi) şi deţine pachetul majori­tar la depozitul pe cale ferată al AreaGas.

Grupul Veroniki Holding SpA numă­ră aproximativ 100 de companii în lume. Obiectul principal de activitate este comercializarea şi distribuţia de GPL, prin intermediul Butan Gas, care livrează GPL pentru uz casnic, industrial şi auto. Grupul de firme deţinut şi condus de Veronica Drăgan şi înregistrat la Milano este prezent în România prin Butan Gas, cu afaceri de 73 mil. euro, anul trecut. Pe lângă afacerile cu GPL, grupul mai desfă­şoară în România şi alte activităţi: tipo­grafică (deţine tipografia FED Print, din Bucureşti), mass-media, învăţământ uni­versitar (Universitatea Europeană Drăgan Lugoj şi Drăgan University- Golden Age Milano), galeria de artă „Veroniki Art”, din Bucureşti şi clinica medicală Veroniki Life Internaţional, din Bucureşti.

LA CONDUCEREA AFACERILOR, DE 11 ANI

Veronica Guşă de Drăgan, fiica generalului Guşă, şef al Marelui Stat Major al Armatei Române până în 1989, este absolventă a Facultăţii de Drept. A început să lucreze la vârsta de 22 de ani alături de Iosif Constantin Drăgan, iar câţiva ani mai târziu, în 2001 a preluat conducerea executivă a întregului grup de firme deţinut de Iosif Constantin Drăgan. Consideră că bogăţia poate dispărea oricând, însă rămâne „ce am dat altora“. Locul în care te naşti rămâne important pentru toată viaţa, spune aceasta, dar ea se simte acasă, oriunde în Europa, fie că este vorba despre România, Italia, Spania sau Grecia.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii