FacebookTwitterLinkedIn

La 38 de ani este văduvă, are trei copii şi un grup de 100 de firme cu afaceri totale de aproximativ 1 miliard de euro de condus. Niciodată nu a luat însă în considerare posibilitatea de a vinde. Şi nu o va face nici în viitor.

Veronica Guşă de Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan şi moştenitoarea întregii averi a acestuia, este o persoană foarte discretă. Locuieşte în Spania, la Palma de Mallorca, departe de ochii presei. Îşi creşte liniştită cei trei băieţi şi conduce un grup de 100 de firme, împrăştiate peste tot în Europa. Afacerile totale ale acestora au ajuns la un miliard de euro, anul trecut. Majoritatea companiilor au acelaşi acţionariat de la constituire, iar obiectul principal de activitate este comercializarea şi distribuţia de Gaz Petrol Lichefiat (GPL). De altfel, compania Butan Gas este şi cea mai vizibilă în România. „Suntem prezenţi şi în alte domenii de activitate, cum ar fi energia alternativă, imobiliar, tipografie, educaţie, mass-media sau cultură. În 2010, Grupul a avut o cifră de afaceri de aproximativ 1 miliard de euro“, a declarat pentru „Forbes România“ Veronica Guşă de Drăgan.

Deși contextul economic este dificil în toate ţările unde activează companiile sale, Veronica Guşă de Drăgan nu a luat însă niciodată în calcul posibilitatea de a vinde. Filozofia grupului, explică tânăra antreprenoare, a fost întotdeauna aceea de dezvoltare. „Noi nu vindem, de obicei cumpărăm şi suntem cunoscuţi pentru acest lucru. Tocmai de aceea nu am avut niciodată oferte concrete, şi chiar dacă ar exista, nu ne interesează“, a precizat aceasta.Grupul continuă aşadar să investească. În ultimul an a fost continuat procesul de consolidare pe pieţele externe considerate strategice. Grupul şi-a majorat astfel procentul de acţiuni deţinut (de la 22% la 39%) la cel mai mare terminal de GPL din Italia, la Ipem (Brindisi) şi la depozitul pe cale ferată al AreaGas (care se află în Domegliara, lângă Verona, Italia) – de la 33%, la 35%.

Investiţii importante, respectiv 45 de milioane de euro, au fost direcţionate şi către parcul eolian din Dobrogea. Intenţia femeii de afaceri este aceea de continuare a investiţiilor în energia regenerabilă. Grupul condus de aceasta a construit recent un parc fotovoltaic, în Italia (Catania, Sicilia). Deşi piaţa este instabilă şi continuă să scadă în majoritatea ţărilor europene, antreprenoarea spune că va continua investiţiile imobiliare în Europa, „deoarece le considerăm una dintre cele mai importante modalităţi de economisire pentru orice familie şi companie“.

Vezi care era averea Veronicăi Gușă de Drăgan în 2010