FacebookTwitterLinkedIn

Decizia de a aplica verdele pe perete s-a concretizat acum doi ani, când Oana și Alin au decis să părăsească Bucureștiul haotic, întorcându-se în Buzău, unde ideea unui business a venit în cel mai natural mod posibil. „Ne-am întors în oraşul natal, eu am renunţat la o carieră în domeniul bancar ce promitea, iar Alin s-a decis să îşi facă stagiul de arhitectură în Buzău.”

Fiindcă timpul le era din nou prieten, permițându-le bucuria unor activități suplimentare pe lângă jobul principal, cei doi au gândit rezolvarea umidității din noua locuință și începerea unei afaceri proprii: „Primul pas a fost să umplem casa de plante, dar ne-am lovit de două probleme: umiditatea excesivă şi faptul că unele dintre plantele noastre nu supravieţuiau din cauza aerului şi a luminii naturale insuficientă din anumite încăperi. Aşa că tablourile cu muşchi au venit ca o soluţie pentru decorarea căminului nostru. Muşchiul este un element foarte versatil, uşor de integrat în decor şi ne-a plăcut atât de mult, încât am decis că am putea face din asta o afacere.

Faptul că mușchiul în designul interior nu era atât de cunoscut la acea perioadă a constituit o oportunitate, dar mai ales fiindcă folosirea lui sublinia pasiunile celor doi soți. Spun despre ei că sunt iubitori de frumos, de natură și călătorii pe munte, pasiuni care iau forma design-ului biofilic – inspirat din natură, pe care îl folosesc și pentru a îmbunătăți calitatea vieții celorlalți.

Mușchiul din Scandinavia este cules de oameni special antrenați

„Elementul de bază al tablourilor Verdepeperete este mușchiul, care de fapt reprezintă un lichen, sursa de hrană a renilor” povestește Oana, explicând rigoarea legislației în ceea ce privește culegerea lui. „Oamenii care sunt angajaţi pentru a-l extrage sunt pregătiţi special pentru acest proces, ei imitând cu mâna muşcătura renului atunci când îl smulg, pentru a nu fi afectată dezvoltarea lui ulterioară. Nu se extrage decât o cantitate limitată la un cules şi în aceeaşi zona se revine pentru o nouă extracţie abia după minim patru ani. Perioada culesului începe primăvara devreme şi se termină toamna târziu, înainte de căderile masive de zăpadă.”

Până a ajunge în depozitul lor, lichenii trec printr-un proces de curățare și de tratare cu o substanță ce conține săruri și glicerină, asigurând conservarea lor. În cazul lichenilor colorați, aceștia trec printr-o etapă suplimentară de vopsire cu vopsea ecologică, însă mușchiul natural are culoarea alb cenușiu, putând fi folosit în design-ul interior și în nuanța naturală. Deși este un ingredient sensibil la manipulare, avantajul este reprezentat de puterea lui de rezistență: „Atât timp cât se menține în locul unde este depozitat, cu o umiditate de peste 40%, își poate păstra caracteristicile până la 10-15 ani. Acesta este și un mare avantaj fiindcă nu lucrăm cu un element perisabil.”

Citește și Am nevoie de un designer sau nu?

Munca pe care Oana și Alin o dedică fabricării unor produse unicate implică răbdare și creativitate. Buchețelele sunt alese cu grijă, din care se păstrează doar partea superioară, iar la tablourile care se joacă cu mai multe nuanțe de licheni, mai întâi este realizat conturul 3D, apoi se aplică plantele. „În principiu, pentru a realiza un tablou ai nevoie doar de creativitate şi răbdare. Răbdare pentru că durează să găsești soluția, adică modelul care va fi construit, dar mai ales când aplicăm plantele. Uneori stricăm ce am făcut dacă nu ni se pare estetic rezultatul. Aceasta este o etapă care consumă mult timp, în special în cazul tablourilor mari. De exemplu, la un tablou de un metru pătrat, un singur om poate lucra încontinuu și 18 ore. Cu cât este mai complex modelul, cu atât timpul de lucru crește.”

Provocările și bucuriile unui designer de verde

„Să fii <<designer de verde>> înseamnă să ai ocazia să lucrezi cu frumosul şi cu natura, în fiecare zi. Cea mai mare provocare pentru noi este timpul. Suntem amândoi creativi, avem multe idei pentru a dezvoltă VerdePePerete, dar timp insuficient. În ceea ce priveşte mulţumirile noastre, trebuie să mărturisesc că lucrăm cu plăcere deoarece simţim că reuşim să încântăm alţi oameni, iar asta ne împlinește.”

Viitorul se zărește în nuanțe de verde pentru Oana și Alin. Planurile lor sunt nenumărate, îndrăznind să privească înspre alte piețe, dar și înspre extinderea produselor într-o nouă colecție – VerdePeBirou, împreună cu o gamă de lux. „Există o infinitate de moduri în care poţi utiliza muşchiul, deci nu o să ne oprim la paleta de produse de acum. Ne dorim să lucrăm şi cu alte materiale fiindcă există materiale naturale care arată foarte bine combinate cu lichenii: scoarţă de copac, felii de lemn, piatră. Sunt şi alte plante stabilizate cu care ne dorim să lucrăm, însă o să luăm o decizie în acest sens după ce prospectăm piaţa pentru a determina interesele oamenilor pentru astfel de produse de design.”