FacebookTwitterLinkedIn

În trimestrul al doilea al acestui an, AFI Europe România a obținut un NOI de 12,5 milioane de euro, ce reprezintă o creștere de 10,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Creșterea economiei românești și rezultatele financiare bune înregistrate de compania noastră ne încurajează să continuăm investițiile și să căutăm noi oportunități. În prezent, suntem în proces de construcție a 170.000 de metri pătrați, dintre care 45.000 de metri pătrați (suprafață totală închiriabilă – GLA) pentru centre comerciale și 37.000 de metri pătrați (GLA) de spații birouri. De asemenea, pregătim și lansarea proiectului rezidențial AFI City, toate acestea fiind derulate în paralel cu consolidarea AFI Cotroceni și AFI Ploiești, prin extinderea și îmbunătățirea mixului de chiriași”, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe România.

Se pregătește lansarea proiectului rezidențial AFI City

Numărul vizitatorilor din mall-ul AFI Cotroceni a crescut cu 4% în cel de-al doilea trimestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o medie de 50.000 de persoane pe zi. Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni (cifra de afaceri) au crescut cu 2%, în aceleași coordonate temporale.

Peek&Cloppenburg (P&C) va deschide un magazin de 5.200 de metri pătrați în AFI Cotroceni, ca parte din lucrările de extindere a centrului comercial cu 6.500 de metri pătrați închiriabili. Ca urmare a acestor lucrări, AFI Cotroceni va avea o suprafață închiriabilă de aproape 90.000 de metri pătrați.

AFI Park, proiectul de birouri de clasă A amplasat în apropierea centrului comercial AFI Cotroceni, ce însumează o suprafață închiriabilă de 70.000 de metri pătrați închiriabili, este preconizat să genereze un venit anual de 13 milioane de euro, având un grad de ocupare de aproape 100%.

Două noi proiecte vor fi lansate anul viitor

Pe segmentul de birouri, lucrările pentru AFI Tech Park au ajuns la turnarea etajului al patrulea din prima clădire. Prima fază a proiectului are o suprafață de 22.000 metri pătrați închiriabili, fiind programată pentru livrare în trimestrul al doilea al anului viitor.

Vânzările retailerilor (cifra de afaceri) din centrul comercial AFI Ploiești s-au majorat cu 19%, în trimestrul al doilea al acestui an, și cu 16% în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceleași perioade din 2016. De asemenea, numărul vizitatorilor din centrul comercial a ajuns la peste 15.000 de persoane pe zi. Gradul de ocupare a centrului comercial din Ploiești a rămas la 99%.

Lucrările de construcție pentru AFI Brașov, cel de-al treilea centru comercial al AFI Europe România, au avansat, iar rata de alocare a atins deja 80%. Situat în centrul orașului, centrul comercial va avea o suprafață totală închiriabilă de 45.000 de metri pătrați (160.000 de metri pătrați construiți), la care se adaugă două turnuri de birouri Clasa A, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați închiriabili. Valoarea totală estimată a investiției pentru centrul comercial și prima clădire de birouri este de peste 120 de milioane de euro. Întregul proiect este dezvoltat pentru a primi certificarea LEED Gold pentru clădiri „verzi”.

Venit operațional net de 21,5 milioane de euro pentru AFI Properties, în trimestrul al doilea

AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a obținut un NOI de 21,5 milioane de euro, în trimestrul al doilea al acestui an, în creștere cu 11%, la cursul valutar în euro (creștere de 3% în termenii valutari ISK Shekel), și un venit de 59 milioane de euro, ce reprezintă o creștere de 138%, comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut.

Prin intermediul AFI Europe, AFI Properties are în curs de dezvoltare pe piețele din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud-Est 100.000 metri pătrați de spații de birouri, prin cinci noi proiecte, pe lângă centrul comercial AFI Brașov de 45.000 de metri pătrați. Pe segmentul rezidențial, AFI Europe dezvoltă 1.000 de unități rezidențiale în Serbia, Polonia, Letonia și Republica Cehă, dintre care 276 sunt deja vândute.

AFI Properties deține peste 450.000 de metri pătrați de proprietăți comerciale, iar, la data de 30 iunie 2017, deținea rezerve de numerar în valoare de 180 de milioane de euro.

Foto: AFI Park și AFI Palace Cotroceni