FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea activelor generatoare de venit AFI Cotroceni, AFI Ploiești și cele cinci clădiri de birouri ale proiectului AFI Park a crescut cu 7,5%, până la 735 de milioane de euro, conform evaluării financiare la data de 30 septembrie 2017.

Numărul vizitatorilor din AFI Cotroceni, cel mai mare centru comercial din România, s-a menținut constant, la aproape 50.000 de vizitatori pe zi. Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni (cifra de afaceri) au crescut cu 3%, până la 770 de milioane de lei, față de primele nouă luni ale anului trecut.

Valoarea AFI Cotroceni la 30 septembrie era de 501 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de peste 7%.

Datele de mai sus sunt înregistrate înainte de deschiderea celui mai mare magazin Peek & Cloppenburg din România (de 5.200 de metri pătrați), respectiv a celui mai mare magazin Zara din Europa Centrală și de Est (4.000 de metri pătrați), care au avut loc în luna octombrie 2017, așadar după perioada de raportare. În plus, în luna decembrie, Bershka va deschide în AFI Cotroceni cel mai mare magazin din Europa Centrală și de Est. În urma acestor extinderi, AFI Cotroceni ajunge la o suprafață totală închiriabilă de 90.000 de metri pătrați“, au subliniat reprezentanții AFI Europe România.

Rezultatele centrului comercial AFI Ploiești, care are o suprafață de 34.000 de metri pătrați închiriabili, au continuat să înregistreze creșteri. În primele nouă luni ale anului, vânzările retailerilor din acesta s-au majorat cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la aproape 200 de milioane de lei. Numărul de vizitatori ai centrului comercial din Ploiești a depășit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare rămâne constant, la 99%. Valoarea acestuia a fost evaluată la 67 de milioane de euro, la 30 septembrie 2017.

Venitul estimat al AFI Park: 13 milioane de euro

Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafață de 70.000 de metri pătrați închiriabili și un venit anual estimat la 13 milioane de euro, se apropie de un grad de ocupare de 100%. Valoarea celor cinci clădiri ale proiectului este de 165 de milioane de euro, potrivit evaluărilor efectuate la 30 septembrie 2017.

Lucrările de construcție a proiectului AFI Brașov avansează conform planurilor, iar data estimată de livrare este primul trimestru al anului 2019. În prezent, 50% din spațiile centrului comercial AFI Brașov sunt pre-închiriate, iar pentru alte 30% se discută semnarea contractelor de închiriere. Centrul comerical se întinde pe o suprafață de 45.000 de metri pătrați și va include 200 de magazine și unități de retail.

AFI Europe România a demarat procesul de alocare a spațiilor în proiectul de birouri AFI Park Brașov și se află în negocieri avansate cu două companii din Brașov pentru închirierea a 4.000 de metri pătrați în prima clădire. AFI Park Brașov va fi integrat în centrul comercial și va cuprinde două turnuri de birouri Clasa A, cu o suprafață totală de 25.000 de metri pătrați închiriabili.

În plus, pe segmentul de birouri, lucrările de construcție a campusului de business AFI Tech Park din București se află în stadiu avansat, în acest moment urmând a fi finalizate lucrările de structură. Prima clădire este programată să fie livrată în cel de-al doilea trimestru al anului trecut și va oferi spații de birouri pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați închiriabili și 2.000 de metri pătrați de spații de retail (club de fitness, cantină și cafenele). Suprafața este distribuită pe opt etaje și va dispune de două parcări subterane. AFI Tech Park a primit pre-certificarea LEED Platinum.

AFI Europe România va lansa primul proiect rezidențial din România: AFI City, aflat în zona Bucureștii Noi. În prima fază, vor fi dezvoltate două blocuri cu un total de 190 de apartamente, pe 16.000 de metri pătrați suprafață construită.

„Contextul economic favorabil și dezvoltarea continuă a sectoarelor cheie, precum cel IT&C, consolidează România ca o destinație atrăgătoare pentru investițiile noastre în zona imobiliară. Valoarea portofoliului nostru de active generatoare de venit în România a crescut cu 7,5%, până la 735 de milioane de euro și în prezent dezvoltăm, în paralel, trei zone distincte de activitate: centrul comercial și clădirile de birouri AFI Brașov, campusul de business AFI Tech Park și complexul rezidențial AFI City. Continuăm să ne menținem interesul pentru noi oportunități, fie că este vorba despre centre comerciale sau proiecte de birouri”, spune David Hay, CEO al AFI Europe România.

AFI Properties a obținut un profit de 63 de milioane de euro, în primele nouă luni ale anului 2017

AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a raportat un venit operațional net de 63 de milioane de euro, în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 11%, și venituri de 160 de milioane de euro, o creștere de 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

AFI Properties a înregistrat un profit de 63 de milioane de euro, în creștere cu 6%, din care 48 milioane de euro s-au reflectat în valoarea estimată conform evaluării financiare la data de 30 septembrie 2017.

Prin intermediul AFI Europe, AFI Properties are în curs de dezvoltare pe piețele din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud-Est 150.000 metri pătrați de spații comerciale, ce includ cinci proiecte de birouri dezvoltate în patru țări, pe lângă centrul comercial AFI Brașov de 45.000 de metri pătrați închiriabili, aflat în prezent în construcție. Pe segmentul rezidențial, AFI Europe dezvoltă 1.000 de unități rezidențiale în Serbia, Polonia, Letonia și Republica Cehă, dintre care 400 vor fi deja vândute pe parcursul acestui an.

AFI Properties deține peste 450.000 metri pătrați de proprietăți comerciale, iar, la data de 30 septembrie 2017, deținea rezerve de numerar în valoare de 165 de milioane de euro.