FacebookTwitterLinkedIn

Vasile Turcu este unul dintre cele mai pitoreşti personaje publice, şi nu pare să fi fost vreodată deranjat de această postură, ba dimpotrivă. Intervenţiile sale la posturile TV şi apariţiile în tabloide făceau zilnic deliciul publicului. În ultimul timp, însă, afaceristul pare să fi lăsat declaraţiile spumoase pe planul doi, concentrându-se mai mult pe afacerile din domeniul construcţiilor.

Cunoscut pentru relaţia sa tensionată cu suporterii clubului Dinamo, Turcu e de părere că oamenii de afaceri sunt priviţi cu ostilitate nejustificată de restul populaţiei, şi explică faptul că şi el, la rândul lui, a început de jos, iar banii pe care îi are în momentul de faţă se datorează eforturilor şi sacrificiilor din ultimii 20 de ani. „Eu muncesc de mic copil. În vacanţe mă duceam pe şantier, la muncă necalificată“, spune el. A urcat treptat în funcţie, iar Revoluţia l-a prins pe postul de şef de brigadă pe şantier, cu un salariu frumos, de 7.000 de lei pe lună.

Odată cu schimbarea regimului politic, şi-a dat seama că are o şansă unică, aşa că a înfiinţat o firmă de construcţii împreună cu alţi trei colegi. Au recrutat forţă de muncă de la compania pentru care lucraseră până atunci, iar afacerile mergeau bine. Totuşi, dorinţa colegilor săi era să retragă dividendele şi să le folosească în scop propriu, în timp ce Turcu opta pentru reinvestirea banilor în companie. A ales să le răscumpere celor trei acţiunile şi să facă sacrificii, iar strategia lui a dat roade. „Eu m-am urcat prima dată într-o maşină străină în 1996, deşi aveam la acea vreme cifră de afaceri de vreo două milioane de euro“, povesteşte el. Într-adevăr, se poate spune că Turcu a dat lovitura cu grupul Romconstruct, care anul trecut a obţinut venituri de 250 milioane de euro, potrivit spuselor sale. În momentul de faţă, însă, miliardarul se confruntă cu probleme serioase pe fondul datoriilor, a scăderii numărului de contracte şi a licitaţiilor publice tot mai râvnite. „Încercăm să ne prezentăm cu preţuri cât mai mici pentru a ne menţine cifra de afaceri“, explică el strategia de criză. Pentru Turcu e esenţial să aibă un număr mare de lucrări pentru a-şi putea menţine cea mai importantă resursă: cea umană. Miliardarul consideră că angajaţii săi sunt cel mai de preţ bun al grupului de firme şi că doar alături de ei va reuşi să depăşească acest impas: „Vor rămâne în picioare doar companiile care îşi vor ţine echipa. Odată ce ai oprit motoarele, e greu să le mai reporneşti“, spune el. În aceste momente tulburi, vede totuşi şi partea plină a paharului, şi spune că în actualul context economic se va face o selecţie naturală în rândul companiilor care activează pe piaţă.

Cum nu putea aştepta ca problemele să se rezolve singure, Turcu a căutat deja soluţii pentru a-şi menţine afacerea profitabilă. Intenţionează să investească în cartiere de case sociale, dar aşteaptă un semnal pozitiv din partea pieţei, nefiind încă sigur că proiectul va avea succes. Un alt plan îndrăzneţ al constructorului ar urma să treacă graniţa, şi nu oriunde, ci chiar în Irak. Nevoia acută de dezvoltare a Orientului pare să-l fi atras pe Turcu, care vede în aceste lucrări o şansă importantă pentru grupul Romconstruct şi o oportunitate de a aduce capital în România. Totuşi, acţionarul dinamovist evită să investească în Irak, până când statul nu va veni cu garanţii care să susţină proiectele sale în aceste zone de risc maxim. După ce va ieşi din criză, Vasile Turcu intenţionează să lase fiilor săi o afacere solidă, dar pentru asta aşteaptă ca Adrian (25 de ani) şi Marius (19 ani) să se maturizeze şi să capete experienţă.

Deşi a trecut de ceva vreme fotbalul pe planul doi, Vasile Turcu pare să nu poată sta totuşi departe de sportul care l-a făcut cunoscut publicului larg. Nu şi-a reglat deocamdată conturile cu Dinamo, club la care încă deţine 18% din titluri, şi încearcă să îi convingă pe ceilalţi conducători să îi cumpere pachetul de acţiuni. Afaceristul pare decis să investească bani la un club mic din provincie, dar momentan se află în faza de negocieri.

Pe lista lui s-au aflat în ultimele luni cluburi precum UTA şi FC Argeş, dar negocierile par să fi intrat în impas. „Eu mi-aş dori să deţin 51% din acţiuni, iar restul să aparţină consiliului judeţean, doar e echipa-fanion a judeţului“, explică el motivul neînţelegerilor. Turcu e de părere că poate face performanţă mai uşor dacă porneşte la drum cu o echipă mică, lipsită de presiunea suporterilor şi a istoriei, având ca model Unirea Urziceni şi CFR Cluj, echipe deţinute de miliardarii Mitică Bucşaru şi Arpad Paszkany.

Cu greu se poate desprinde de afaceri şi de fotbal, iar timpul liber este un lux, după cum chiar el recunoaşte, dar acest lucru nu pare să-l deranjeze deloc, ba dimpotrivă. „Nu rezist fără telefon, departe de firmă. Eu îmi încarc bateriile prin stres“, explică energic omul de afaceri. Totuşi, respectă sărbătorile, pe care le petrece alături de cei dragi, iar ocazional pleacă în weekend alături de familie la rudele sale din judeţul Argeş, unde se bucură de prezenţa animalelor de la ferma sa şi a cumnaţilor.