Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Vasile Costea – 500 Miliardari Ediția 2011

Vasile Costea 2.jpg
Avere: 20-21 milioane de euro Vârstă: 50 de ani Reşedinţă: Constanţa Domenii: Construcţii, imobiliare

Vasile Costea a pornit businessul în construcţii încă din 1993, într-o primă fază cu o echipă de instalatori, după care a mărit forţa de muncă angajând constructori şi dulgheri. Când a ajuns la 25 de muncitori a angajat şi primul inginer. A dezvoltat, ulterior, afacere cu afacere. Vorbeşte despre o organigramă identică timp de 16 ani de zile şi susţine că a avut o „explozie“ decât într-un singur an. În momentul în care a achiziţionat o fabrică de BCA şi de betoane în Constanţa. În rest, tot ce a achiziţionat, de la utilaje până la clădiri, a fost în timp, în mod uşor crescător.

„Nu am avut niciun punct de sprijin, în 1993, când am împrumutat de la bancă circa 60.000 de dolari“, spune proprietarul companiei ABC Val, firma cea mai importantă a omului de afaceri. Recunoaşte chiar că a fost la un pas să piardă totul, mai ales din cauza dobânzilor care au sărit brusc. Businessul său se întinde azi pe construcţii, materiale de construcţii, fabrică de BCA, fabrică de betoane, o mică fabrică de tâmplărie PVC şi o firmă cu utilaje de construcţii de închiriat.

Chiar dacă iniţial anunţa cu regret că 2009 va fi un an dezastruos, Costea şi-a schimbat părerea odată ce a primit bilanţurile contabile. Lucrurile s-au mişcat, iar 2009 a adus pentru Vasile Costea un plus al cifrei de afaceri pe grup de zece procente şi un profit de 5%, până la 1,6 milioane de euro. Cu toate acestea, recunoaşte că a început să resimtă criza economică treptat şi a fost nevoit să renunţe la o parte din angajaţi. Dintr-un total de 1.000 de muncitori, Costea a păstrat doar 600. „Am mai strâns cureaua şi la celelalte firme. De la carburanţi, bonuri de masă, deplasări, chiar şi hârtie de scris“, spune afaceristul. Costea recunoaşte că în 2009 l-au salvat sumele încasate ca avansuri pentru locuinţe construite şi vândute, circa 100 de apartamente, dar şi scăderea preţurilor, până la 800 euro/mp. Deşi a scăzut marja de profit, a crescut considerabil volumul vânzărilor. Pentru 2010 vede o creştere a cifrei de afaceri pe grupul de firme cu 30-40%, justificată prin noi contracte încheiate cu proprietarii de centrale eoliene din zona Dobrogei. În ceea ce priveşte câștigul, Costea spune că se mulţumeşte cu acelaşi procent de 5% din cifra de afaceri. „Profitul de zece procente sau chiar mai mult era umflat. Aşa ceva nu se mai poate. Ne mulţumim cu 4-5% din cifra de afaceri“, adaugă el. Totodată, susţine că ar fi o prostie să nu mai investească pentru că, altfel, businessul său nu va mai creşte. Totul este însă mai ponderat, iar pentru 2010 va aloca maximum trei milioane de euro. „Anul acesta avem stabilite deja investiţii de două-trei milioane de euro în imobiliare. Vreau să preiau construcţii începute şi stopate din lipsă de fonduri şi să le finalizez. Sunt deja în discuţii cu mai mulţi proprietari de asemenea imobile. La finalul lucrărilor vor fi despăgubiţi, de comun acord, cu un număr de apartamente finalizate sau cu o sumă de bani după vânzarea locuinţelor“, susţine Costea. În ultimii doi ani, el a achiziţionat peste 20 de camioane şi basculante, utilaje necesare în activitatea de construcţii.

Costea mai are în portofoliu un bloc de locuinţe cu 42 de apartamente de lux în Mamaia, investiţie care se ridică la circa şapte milioane de euro, şi o altă clădire cu 60 de apartamente aproape finalizată, pentru care a alocat şase milioane de euro. Afaceristul mai spune că deţine autorizaţii de construcţie şi pentru alte terenuri, dar se mai gândeşte când va da drumul la lucru pe acest segment de piaţă. „Lucrările la blocul din Mamaia le vom continua anul acesta, restul vom vedea“, conchide Costea, care deţine terenuri de aproximativ 20.000 de metri pătrați în Constanţa. Dacă în 2008, spre exemplu, acestea valorau circa opt milioane de euro (preţul mediu era de 400 de euro metrul pătrat, după cum spune el), în prezent ele se ridică la doar două milioane de euro. „Acum totul se vinde la un sfert sau chiar mai puţin“, completează omul de afaceri.

De când „a fost lovit de criză“ îşi petrece tot mai multă vreme la birou, cu afacerile, şi regretă lipsa timpului liber. Îşi aduce aminte cu nostalgie că, în trecut, a ajuns să vadă multe locuri din Asia şi Europa. „Din păcate mi-am scurtat timpul de vacanţă de la 200 de zile la 150 de zile anual. Am reuşit, totuşi, să îmi fac concediile programate şi am fost în Caraibe, Argentina, Paraguyay şi Uruguay“, spune Costea, care în ultimii doi ani a mai vizitat, printre altele, şi Vietnamul, Cambodgia, dar şi Mauritius.

A practicat schi de la 12 ani, iar în fiecare sezon pleacă câte două săptămâni pe pârtiile din Austria, Italia, Franţa şi Elveţia. Recent, afaceristul s-a mutat într-un condominium pe malul mării, în apropiere de Mamaia, dar speră ca în viitor să se stabilească în Italia sau chiar pe Coasta de Azur. Costea preferă Mercedesul şi are câţiva „bolizi“ în garaj. Printre aceştia, un Mercedes SL estimat de el la circa 200.000 de euro, cu 550 CP, vişiniu – decapotabil, dar şi un model AMG. Mai deţine două jeepuri Mercedes, un autoturism hibrid – Toyota Highlander, dar şi două maşini de vânătoare.

Vezi care era averea lui Vasile Costea în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii