Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Vasile Ciobanu

Vasile Ciobanu 1.jpg
Avere: 23-24 milioane de euro Vârsta: 43 de ani Reşedinţă: Bacău Domenii: Comerţ, turism
 
Dacă ai întreba pe cineva care este legătura dintre mărcile de bere Bardenberger (comercializată de Penny Market), Aro (marca proprie a reţelei Metro), Carrefour (marca proprie a reţelei franceze Carrefour) şi Dobru (marcă destinată exclusiv magazinelor Plus), răspunsul ar veni fără întârziere: sunt produse de Albrau Oneşti, firma deţinută de omul de afaceri Vasile Ciobanu. La Oneşti este o zi clăduroasă de iunie. Departe de zgomotul apelor învolburate ale Siretului care fac prăpăd în restul judeţului, Ciobanu ne arată cu mândrie ultima reuşită: berea la doză. „Acum o testăm“, spune el cu mândrie. „Intrarea pe acest segment de producţie a fost cerută de mulţi retaileri, şi poate vom ieşi cu ea şi la export“, adaugă repede Ciobanu.

În ultimii patru ani, omul de afaceri şi‑a canalizat toată energia şi resursele financiare (a investit aproape 20 milioane de euro în modernizarea unităţii) către fabrica de bere pe care o deţine la Oneşti. A văzut oportunitatea unei asemenea afaceri încă din ’99 şi a făcut tot ce i‑a stat în putinţă să o achiziţioneze. „Când am ajuns aici, în ’99, am văzut cum zeci de camioane stau la poartă şi aşteaptă să intre la încărcat. Atunci am început tatonările, mai ales că se zvonea că cei de la Carom (acţionarul Albrau la acel moment ‑n.red.) au probleme şi vor să vândă fabrica“, povesteşte Ciobanu. Îşi aminteşte amuzat că şi Costel Căşuneanu (proprietarul Pa&Co International) a vrut să cumpere fabrica de bere, însă el s‑a mişcat mai repede şi i‑a suflat‑o de sub nas.

La doi ani după Albrau, Vasile Ciobanu şi‑a mărit portofoliul prin achiziţia fabricii de bere Zimbru din Iaşi. Însă omul de afaceri a renunţat la această fabrică în urmă cu doi ani, moment în care a decis să se concentreze pe modernizarea unităţii de la Oneşti. Acum, din fabrica de la Iaşi a rămas doar terenul (cu o suprafaţă de patru hectare) pe care a fost construită. „Cei de la Real au dorit să cumpere o parte din teren pentru deschiderea unui magazin. Ne dădeau şase milioane de euro…“, spune Ciobanu încercat de o undă de regret. „Am avut un antecontract şi cu cei de la Red Management pentru 11 milioane de euro, dar a venit criza şi i‑a afectat şi pe ei“, continuă el oftând. Să nu ne gândim, totuşi, că acest teren nu a fost valorificat. Omul de afaceri s‑a întors la prima sa dragoste, turismul, şi a demarat lucrările pentru un hotel. „Am fost în discuţii cu lanţul hotelier Hilton, care voiau să ne afilieze hotelul la brandul Hampton by Hilton (care activează pe segmentul economy ‑n.red.)“, afirmă Ciobanu, adăugând faptul că în acest moment negocierile au fost sistate din cauza crizei financiare. Pentru ridicarea hotelului a investit deja 1,5 milioane de euro. Ciobanu estimează că pentru amenajarea celor 100 de camere ar mai avea nevoie de două‑trei milioane de euro. Spune, totuşi, că în acest moment toate resursele financiare se îndreaptă către fabrica de bere de la Oneşti.

M‑am temut de criză iar asta m‑a făcut să devin foarte prudent. Recesiunea te poate ajuta sau te poate doborî

Proiectul de la Iaşi nu este singura legătură a lui Ciobanu cu lumea turismului. El mai deţine hotelul Dobru din Slănic Moldova. A început lucrările la un altul, tot în Slănic Moldova, însă a decis să conserve acel proiect până la finalizarea unei pârtii de schi. Vasile Ciobanu este implicat şi în comerţ, fiind proprietarul complexului comercial Victoria Shopping Center din Oneşti.

Cu un asemenea portofoliu de -business, Ciobanu nu prea mai are timp liber. „În curând, copiii nu îmi vor mai spune tata“, spune el uşor amuzat, având parcă revelaţia faptului că munca la fabrică îl face să petreacă tot mai puţin timp acasă (locuieşte în Slănic Moldova). Încearcă, totuşi, să dedice câte două săptămâni pe an concediului alături de familie. „Îmi place în Turcia“, spune el. „În acele hoteluri te simţi ca un împărat“, adaugă cu un surâs ştrengăresc şi face o nouă mărturisire: „La final de săptămână mai plec la vânătoare. Îmi găsesc liniştea în pădure“.

Nu este un vânător „înrăit“, aşa cum spune despre Damian Mereu (proprietarul Croco Oneşti, prezent, de asemenea, în Topul Forbes), pe care recunoaşte că îl invidiază. „Dan pleacă tot timpul la vânătoare, este cu adevărat împătimit , însă mie nu mi‑au permis investiţiile să plec. În februarie voiam să plecăm amândoi în Brazilia la vânătoare,însă eu nu am mai ajuns…“, spune el cu tristeţe. Se îmbărbătează imediat ce se gândeşte la Albrau. „Ţelul e fabrica de bere…, este cel mai mare succes al meu“, adaugă Ciobanu. De alfel, nici nu ia în considerare posibilitatea de a vinde fabrica în acest moment. „Am avut tatonări, ne‑au întrebat dacă vrem să vindem dar deocamdată nu se pune problema. Mai avem de lucru și vrem să ne dezvoltăm“ concluzionează Ciobanu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii