Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Vasile Aron – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Vasile Aron Avere: 20 de milioane de euro Varsta: 59 de ani Resedinta: Mureș Domeniu/Companie: Induistria petrolieră  

Pentru Vasile Aron, afacerile din domeniul petrolier nu merg tocmai bine. Comenzile sunt tot mai puţine, iar concurenţa este tot mai puternică. În România există în jur de 15 companii care activează pe piaţa extracţiei de petrol, mai multe decât în oricare alt stat european, potrivit antreprenorului. Aron deţine 61,4% din Foraj Sonde SA din Tîrgu-Mureş.

Compania condusă de antreprenorul mureşean este listată la Bursă şi a suferit un declin puternic în ultimele opt luni. Dacă în decembrie 2010 avea o capitalizare de peste 140 de milioane de lei, în luna august 2011 valoarea Foraj Sonde ajunsese la doar 13 milioane de lei. Pentru a face faţă numărului tot mai redus de contracte, Aron s-a reorientat spre pieţele străine, având lucrări în Kazakhstan, Maroc şi Libia în ultimii ani. Totuşi, valoarea contractelor din Orient este de sub 10% din afacerile grupului controlat de antreprenor. Restul activităţilor comerciale sunt desfăşurate în parteneriat cu companii de pe teritoriul României, în special cu OMV şi Romgaz.

Pentru a eficientiza activitatea companiilor, Aron a hotărât în urmă cu câţiva ani divizarea lor şi formarea de centre de profit separate. Astfel, în 2008 a separat activitatea comercială a Foraj Sonde prin crearea unei societăţi noi, Drill Invest, care se ocupă exclusiv de investiţii şi de partea comercială a activităţii. Anul trecut, compania nou înfiinţată a raportat o cifră de afaceri de 8,05 milioane de euro şi un profit de 43.000 de euro.

Cele mai importante companii din cadrul grupului rămân Foraj Sonde şi Romoil. Firmele lui Aron îşi desfăşoară activitatea cu ajutorul a 11 instalaţii, dintre care şase au fost cumpărate din Italia sau de la compania Upet, care produce macarale, geamblacuri, instalaţii pentru prospectarea geologică, instalaţii pentru foraj.

În august 2008, a fost pe punctul de a vinde compania către Foradex, firmă înfiinţată de statul român în 1939, care are ca obiect de activitate cercetarea şi exploatarea resurselor subterane. Consiliul Concurenţei a autorizat concentrarea economică, dar tranzacţia nu a mai avut loc din cauza dificultăţilor financiare ale ofertantului. Acesta din urmă a achiziţionat doar 10% din acţiunile Foraj Sonde. Printre acţionarii Foraj Sonde se numără IOT-Dosco SRL (19,66%), Foradex SA (10,21%) şi alţi acţionari persoane fizice cu participaţii reduse.

Vezi care era averea lui Vasile Aron în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii