Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Vasile Armenean – 500 Miliardari Ediția 2011

Vasile Armenean.jpg
Nume: Vasile Armenean Avere: 18-19 milioane de euro Varsta: 42 de ani Resedinta: Suceava Domeniu/Companie: Prodcuție, comerț Pasiuni: avioane, sport

Cum să ajungi la cireaşa de pe… îngheţată, când în această afacere cel mult cinci luni din an sunt considerate de vârf. Vasile Armenean, proprietarul producătorului de îngheţată Betty Ice din Suceava, are aşteptări mari de la acest an, semn că pentru el criza nu este decât o amintire neplăcută.

Va inaugura oficial fabrica şi sediul Betty Ice, după un program investiţional derulat pe parcursul a şase ani şi după cheltuieli ce s-au ridicat la cca 30 de milioane de euro, şi urmăreşte majorarea încasărilor companiei sale cu 15 procente comparativ cu anul 2010. Astfel, producătorul Betty Ice ar putea ajunge la un rulaj de 22 de milioane de euro în acest an, după ce anul trecut încasările s-au ridicat la aproximativ 19 milioane de euro. Asta deşi românii se află printre codaşii clasamentului în ceea ce priveşte consumul de îngheţată.

Potrivit estimărilor, consumul mediu de îngheţată în România abia trece de 1,5 kilograme anual pe cap de locuitor, în timp ce locuitorii altor ţări se răcoresc chiar şi cu 12 kilograme de îngheţată în fiecare an. Însă şi acesta poate fi un avantaj pentru producătorii locali: încă îşi permit să viseze la mai mult.Iar Armenean nu face excepţie. Însă, pentru a spera la o majorare substanţială a veniturilor, a decis să investească mai întâi în dezvoltarea reţelei de vânzări şi în suportul tehnic. Aceste direcţii l-au costat anul trecut cca trei milioane de euro. În ceea ce priveşte vânzările, o direcţie pe care Betty Ice încearcă să se dezvolte pe termen lung este cea a gelateriilor proprii – magazine specializate în vânzarea de îngheţată şi produse preparate pe baza îngheţatei.

Anul acesta două noi gelaterii au fost deschise în Oradea şi Sibiu, urmând ca anul viitor astfel de magazine să fie deschise în Braşov şi Cluj. Armenean îşi propune ca în următorii cinci ani cel puţin zece gelaterii să funcţioneze sub brandul creat de el. Şi pentru că am adus vorba despre brand, trebuie să precizăm drumul parcurs de antreprenorul sucevean până la înfiinţarea Betty Ice.

La vârsta de 17 ani Armenean a luat decizia de a părăsi România pentru a se stabili în Austria, însă visul său s-a sfârşit în Iugoslavia: a fost deportat în România pentru că era minor. La scurt timp după ce a împlinit 18 ani, a încercat din nou să plece. Din păcate nu a mai scăpat doar cu deportarea, ci a fost condamnat la doi ani de închisoare. A executat opt luni, fiind apoi eliberat în baza unui decret. Chiar dacă primele încercări de a trece graniţa au eşuat, Armenean nu s-a dat bătut, iar a treia încercare a fost cu succes. Într-un final a ajuns în Austria, unde a lucrat într-o fabrică care producea ochelari de soare.

Contactul cu industria în care activează în prezent a fost unul întâmplător, fiind rugat de un prieten care lucra într-o astfel de fabrică să repare un utilaj care se defectase. Pentru că a făcut treabă bună, i s-a dat voie să vină oricând în fabrică. A observat cum funcţionează o astfel de unitate, cum sunt preparate produsele şi cât de mulţi oameni vin să cumpere produsele şi s-a gândit că ar fi o afacere bună şi pentru România. Aşa că în vara lui ’90 s-a întors în ţară şi a început să vândă îngheţată la cornet, într-o staţie de autobuz din Suceava.

Acum, după 20 de ani de la lansarea afacerii Betty Ice, Armenean a ajuns să deţină una dintre cele mai moderne capacităţi de producţie de acest gen din Europa, producţia zilnică fiind de aproximativ 100 de tone de îngheţată. Producătorul sucevean se bate pentru supremaţie cu o serie de firme internaţionale, printre care se numără şi gigantul Nestlé. Printre competitorii locali ai firmei din Suceava se numără Top Gel, Alpin 57 Lux sau Kubo Ice Cream. Potrivit estimărilor lui Armenean, Betty Ice deţine o cotă de piaţă de aproximativ 20%. Valoarea pieţei de îngheţată la nivel local este de circa 140-150 de milioane de euro.

Vezi care era averea lui Vasile Armenean în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii