Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Vas de argint din colecția țarinei Ecaterina a II-a, evaluat la peste un milion de euro

Un vas de supă dintr-un serviciu de masă de peste 3.000 de piese pe care țarina Ecaterina a II-a i l-a făcut cadou amantului ei, contele Orlov, va fi vândut mâine în cadrul unei licitații organizate de Casa Christie’s.
 aboneaza-te
2020_PAR_19158_0228_000(soupiere_son_couvercle_et_son_presentoir_en_argent_par_jacques-nicolas122757)

Născută în 1729, prințesa Sofia-Frédérica Augusta de Anhlat-Zerbst, viitoarea Ecaterina a II-a, Țarina Rusiei, a fost aleasă de Țarina Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, pentru a deveni soția moștenitorului tronului, Petru al III-lea. Însă mariajul nu a fost deloc fericit, iar prințesa nutrește ambiția de a-și detrona soțul, lucru pe care îl izbutește în anul 1762 cu sprijinul fraților Orlov, unii dintre cei mai influenți membri ai aristocrației ruse.
Ecaterina a II-a (sau Ecaterina cea Mare) s-a numărat printre despoții luminați ai Europei – și-a condus imperiul cu o mână de fier dar a fost influențată de ideile curentului iluminist datorită corespondenței pe care a purtat-o cu gânditori precum Jean-Jaques Rousseau și Voltaire. Fire pasională și voluntară, a cumpărat en-gros câteva dintre colecțiile importante de artă ale vremii.
Serviciile de masă, cuprinzând piese lucrate în metale prețioase, erau mândria curții de la Sankt-Petersburg. Ecaterina a moștenit de la Țarina Elisabeta un somptuos set lucrat de bijutierul François-Thomas Germain, ale cărui creații ocupau un loc de cinste pe mesele caselor regale și ale aristocrației din întreaga Europă. Însă în anul 1770 Țarina își dorește un serviciu de masă din argint,  pentru 60 de persoane, pentru uzul personal: 48 de perechi de sfeșnice, 48 de duzini de farfurii, opt vase pentru supă, nenumărate tăvi, mii de tacâmuri… Furnizorii au fost meșterii Jacques Roëttiers și fiul său Jacques-Nicolas, care lucrau pentru curtea regală franceză – regele Louis al XV-lea avea un serviciu de masă de la ei, iar Madame du Barry, amanta acestuia, un set de vase de aur.
În 1907, Baronul Foelkersham, în lucrarea intitulată „Inventarul argintăriei din depozitul Palatului Imperial din Sankt Petersburg”, estima valoarea acestei comenzi la 1.200.000 de lire sterline. Există o întreagă corespondență referitoare la acest set, purtată de țarină și cel care a intermediat comanda – sculptorul Etienne-Maurice Falconet, rezident la curtea de la St. Petersburg -, dovada implicării directe a suveranei și a interesului pe care l-a acordat acestui demers.
Serviciul din argint a fost livrat în 13 sau 14 containere, între 1771 și 1775. Deși inițial voia să-l  păstreze pentru ea, țarina i l-a făcut cadou favoritului ei, contele Grigori Orlov. A fost, de fapt, cadoul de despărțire a țarinei de conte, după o poveste de dragoste care a durat 12 ani. Trimis la Focșani să negocieze pacea cu turcii, în 1722, Grigori Orlov a fost înlocuit în grațiile țarinei de Alexandr Vassilcikov.
Contele Orlov a prețuit cadoul și l-a luat cu el atunci când a fost exilat în Olanda. În 1783, când Orlov a decedat, țarina a răscumpărat serviciul de la urmașii acestuia și a cerut să fie scos de pe el blazonul contelui.
După moartea Ecaterinei a II-a, unele piese ale setului s-au pierdut sau au fost topite. În inventarul făcut în 1907, la Muzeul Imperial al Palatului de iarnă, baronul Foelkersham a numărat 842 de piese.
Odată cu venirea la putere a comuniștilor în Rusia, toate colecțiile imperiale au fost naționalizate. Anumite piese au fost vândute de statul sovietic unor colecționari bogați apropiați regimului, cum ar fi magnatul petrolului Calouste Gulbekian.
În septembrie 1930, serviciul de argint al țarinei și-a găsit obștescul sfârșit după ce a fost vândut bucată cu bucată în cadrul unei licitații organizate la Berlin (unul dintre vasele de supă a fost achiziționat cu 30.000 de mărci). Printre cumpărători se aflau diverși intermediari care apoi au revândut piesele achiziționate către colecționari cu dare de mână sau către marile muzee – Luvrul, Ermitage-ul și Muzeul Metropolitan de Artă din New York se numără printre  ele.
Cu o greutate de peste 11 kg și având toate componentele marcate cu aceeași serie, vasul de supă al țarinei Ecaterina a II-a scos mâine la licitație este evaluat la 800.000 – 1.200.000 de euro. Provine dintr-o epocă în care cultura franceză domina Europa – la curțile regale se vorbea franceza, moda era dictată de la Paris iar tendințele și noutățile din aproape toate domeniile porneau către lume cu binecuvântarea curții de la Versailles. Stilul francez al epocii în ceea ce privește decorarea mesei presupunea ca oaspeții să se servească singuri din vase așezate în apropierea lor – ceea ce înseamnă că serviciile de masă se îmbogățesc cu piese noi – supiere, sosiere și recipiente pentru ulei.
Dintre cele opt vase similare care au făcut parte din serviciul țarinei, unul se află astăzi la Kremlin, în Moscova, unul la Muzeul Nissim de Camondo din Paris, iar un al treilea a fost vândut de casa Christie’s în 2013, la Paris. Celelalte, dacă nu au fost topite, se află în colecții private.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii