Cautare
, Contributor

Auto |
|

Vânzările de mașini electrice vor crește și în România

În Uniunea Europeană, vânzările de mașini 100% electrice, care au o cotă de piață de circa 1% la nivel global, au crescut cu 47% anul trecut, la peste 91.000 de unități.
Auto

În 2015, mărci precum Renault Zoe a ajuns la peste 20.000 de clienți, Nissan Leaf și Tesla Model S au avut peste 15.000 de cumpărători, în timp ce Volkswagen a livrat peste 11.000 de unități e-Golf.

În România, numărul autoturismelor electrice este încă la un nivel foarte scăzut. În 2014 s-au vândut mai puțin de una pe lună, în timp ce anul trecut au ajuns la clienți aproximativ 36 exemplare. Unul dintre motive este lipsa programelor complexe de subvenționare de la stat, precum și numărul mic de stații de încărcare în toată țara. De asemenea, prețul pentru o mașină electrică este mare – o mașină electrică de clasă medie poate trece de peste 30.000 de euro, peste suma pe care românii sunt dispuși să o plătească pentru un autoturism.

„Mașinile electrice sunt încă rare pe șoselele din România, însă acest lucru se va schimba în următorii ani, fiindcă multe lucruri se îmbunătățesc în domeniu și prețurile acestor mașini scad, în timp ce performanțele lor se dezvoltă”, spune Cristian Cojocaru, Sales Manager Autovit.ro.

În Europa, prețurile mașinilor electrice diferă de la țară la țară și sunt influențate de subvențiile oferite de stat. Astfel, în Norvegia, Danemarca, Olanda, Franța și Marea Britanie sumele acoperite de stat pot ajunge la 10.000 euro pentru fiecare autoturism 100% electric vândut.

„Estimări recente arată că după 2022 costurile de achiziție și întreținere ale mașinilor electrice vor fi în medie mai mici decât la autovehiculele cu motor termic”, completează Cristian Cojocaru.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii