
GfK a lansat un studiu – analiză a scenei de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluții și prognoze pentru 2014. Indicatorii de piață evaluați de GfK pentru un total de 32 de țări europene sunt: puterea de cumpărare, cifra de afaceri din spațiile de retail și ponderea cheltuielilor populației în retail din cheltuielile totale. De asemenea, GfK oferă o prognoză asupra cifrei de afaceri din închirierea și vânzarea de spații comerciale pentru 2014 și tendințele în evoluția prețurilor.
„Unele trenduri foarte interesante continuă să caracterizeze peisajul de retail european”, explică Dr. Gerold Doplbauer, retail expert GfK. „În general, 2013 a fost un an în care avântul economic a încetinit, marcat de diminuarea ritmului de creștere a puterii de cumpărare. Prin urmare, comerțul a suferit pierderi. Vânzarea și închirierea de spații comerciale a scăzut vizibil datorită creșterii prețurilor. Cu toate acestea, pentru 2014 anticipăm o creștere economică accelerată în Europa, precum și o stabilizare a situației din Grecia și Europa de Sud. Retailul european va profita de această dezvoltare, dar efectele vor varia de la o țară la alta în mod substanțial.”
Iată câteva dintre principalele concluzii ale studiului:
– Puterea de cumpărare: Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în 2013 la nivelul celor 28 țări membre UE a fost de 15.017 euro. Creștere a fost de numai 0,6% în 2013, puterea de cumpărare a rămas în urmă în mod semnificativ în comparație cu anii anteriori.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Grecia (-8%), Cipru (-7%), în Cehia și Slovenia (câte -2%). Puterea de cumpărare a scăzut din nou anul trecut și în Italia și Spania. Cu toate acestea, o creșterea ușoară este așteptată în aceste țări anul acesta.
Cele mai mari rate de cretere a puterii de cumpărare s-au înregistrat în România, Scandinavia și țările baltice. Și Germania a avut o creștere peste medie, de 2,5%.
– Cifra de afaceri din închirierea și vânzarea de spații comerciale în 2013: Cifra de afaceri realizată din spații comerciale a stagnat la aproximativ 3,1 trilioane de euro (-0,1%), în cele 32 de țări analizate. Pierderi au suferit Grecia (-8%), Cipru (-5%), Olanda (aproape -4%), Spania (-3,5%) și Italia (mai bine de -3%). În topul celor mai mari piețe de retail din Europa care nu au fost afectate se numără în continuare Rusia, urmată de Franța și de Germania. România se află printre statele care se bucură de creșteri semnificative (cu +4,9%), alături de țările baltice (+5,3%) sau Polonia (+5,1%).