Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Vânătoarea de cool: cheia care îmbătrânește vinurile

Clef-du-vin.jpg
Ce gust ar avea vinul pe care îl bei în acest moment dacă l-ai gusta peste zece ani de-acum încolo? O întrebare ce frizează imposibilul, de vreme ce sticla este deja desfăcută și conținutul ei se află deja turnat în paharele mesenilor. Sau...nu?

În urmă cu un deceniu, francezul Franck Thomas – numit ,,cel mai bun sommelier al Europei” în 2000 – și chimistul-oenolog Lauren Zanon inventau un instrument atipic pentru determinarea capacității de învechire a vinurilor.

Realizată dintr-un aliaj complex de metale, ,,La clef du vin” – Cheia Vinurilor – are mărimea unui breloc și funcționează după un principiu simplu: se scufundă pentru o secundă într-un pahar de 10 cl. de vin, după care se îndepărtează. Rezultatul? Vinul din pahar „îmbătrâneşte“ cu un an. Încă o secundă în pahar, încă un an, până când se ajunge la gustul „perfect“ sau, dimpotrivă, până când vinul devine de nebăut.

Deși controversat (și contestat de unii experți), Cheia Vinurilor este un instrument interesant atât pentru profesioniștii care vor să afle vârsta optimă de îmbătrânire pentru vinul pe care îl produc, cât şi de către iubitorii de licori fine, care pot astfel să simtă gustul unui vin vechi de zeci de ani, fără a plăti mii de euro pe o sticlă.

De la 180 de euro pe Amazon.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii