Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani
Investitorii au cumpărat și au vândut acțiuni de peste 180 de milioane de euro luna trecută, nivel care a fost cu 27%
peste valoarea din iulie 2017. Față de luna august a anului trecut, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu
mai mult de 85%.
În aceeași perioadă, valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit pragul de 9 milioane de euro pe zi, o creștere cu 38%, comparativ cu perioada ianuarie-august 2016.
BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a încheiat
primele opt luni cu un plus de 13,6%. În același interval, indicele BET-TR, care include și dividendele
acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 22%.
„Piața românească de capital continuă creșterile de două cifre, urmare a îmbunătățirii percepției investitorilor față de piața de capital, a perspectivelor de creștere și a indicatorilor macroeconomici buni. Atractivitatea pieței de capital a crescut în acest an și datorită dividendelor mai mari distribuite de principalele companii listate, România aflându-se până în iulie pe primul loc în topul piețelor de frontieră în ce privește randamentul total, care include variația de preț și dividendele distribuite de principalele companii listate”, a spus Lucian Anghel, președintele BVB.
Pe data de 7 august, au fost admise la tranzacționare pe BVB obligațiunile corporative emise de UniCredit Bank. Emisiunea de obligațiuni corporative a avut o valoare totală de 610 milioane de lei, fiind structurată pe trei clase, în tranșe de scadență de 3 ani, 5 ani și 7 ani.
Începând cu data de 8 august, 2017, opt companii listate pe piața reglementată a SIBEX (Sibiu Stock Exchange) au intrat la tranzacționare pe piața AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare al BVB: Casa Albă – Independența Sibiu, ICERP Ploiești, Professional Imo Partners București, Romanofir Tălmaciu, Romradiatoare Brașov, Selca Pitești, Sigstrat Sighetu Marmației și Virola – Independența Sibiu.
Reprezentanții BVB susțin că investitorii străini și-au îmbunătățit mult percepția asupra pieței de capital din România, care se află la mică distanță de a dobândi statutul de Piață Emergentă.
„Performanța acțiunilor companiilor listate la bursa din România a fost una remarcabilă, indicele MSCI Romania Total Return a crescut cu mai mult de 150%, în ultimii cinci ani, în dolari. Datorită unei creșteri economice foarte puternice și a expansiunii fondurilor de pensii private, tot mai multe companii se listează la Bursa de Valori București”, a spus Carsten Hesse, EME Equity Strategist la banca germană de investiții Berenberg.
Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani