Multe companii „verzi”, considerate „alternative” în urmă cu câțiva ani, au devenit deja nume cunoscute în piață, în timp ce companiile petroliere tradiționale iau și ele în considerare trecerea la surse de energie regenerabile.
Industriile dependente de petrol, precum transportul, devin electrice. Toți vechii producători de automobile, inclusiv giganții General Motors (GM), Toyota (TM) și Volkswagen AG (VOW3.DE) s-au angajat să treacă la mașini complet electrice în viitor, dar vor trebui să se confrunte cu noii producători, care au ocupat deja această piață.
Se prevede un viitor fără combustibili fosili, iar acțiunile din sectorul “verde” sunt tot mai populare. De asemenea și investițiile în domeniul energiei eoliene cresc exponențial. Astfel că, valoarea sectorului energiei regenerabile la nivel global este de așteptat să depășească 2 trilioane de dolari până în 2025, potrivit Statista.
Angajamentul și susținerea financiară la nivel mondial privind folosirea de surse regenerabile, precum și investițiile semnificative, conduc la creșterea sectorului, care se află abia la început.
În ceea ce privește prețurile petrolului, acestea au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, după decizia OPEC de a menține producția neschimbată.
“Piețele s-au confruntat cu o volatilitate ridicată săptămâna trecută, în anticiparea unei redresări puternice a economiei în SUA care a adus tumult pe piețele de obligațiuni. Investitorii se tem că o posibilă creștere a inflației ar putea ridica ratele dobânzilor, iar pachetul propus de stimulare a economiei va înrăutăți lucrurile din acest punct de vedere; Senatul american a aprobat în acest weekend ajutorul generos de 1,9 trilioane de dolari al administrației Biden pentru administrațiile locale, companiile mici și cei 1.400 de dolari pentru majoritatea americanilor”, spune Ionuț Paulenco, analist eToro.
Însă, piețele s-au calmat după asigurările venite din partea șefului Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, că un eventual puseu de inflație ar fi considerat ca un eveniment unic iar Fed nu va crește dobânzile până când piața forței de muncă nu se va recupera pe deplin.
Pe fondul știrilor macroeconomice bune, OPEC a surprins investitorii lăsând neschimbate țintele de producție, ceea ce a crescut prețul petrolului la nivelul maxim al ultimelor 14 luni – ajungand la nivelul pre-pandemie.