FacebookTwitterLinkedIn

Această mișcare vine, cumva, în completarea celorlalte linii de business, respectiv producția de vagoane de călători și producția de tramvaie.

”Tendința la nivel mondial este de a trece la transportul în comun care nu poluează. Mă refer la transportul pe tracțiune electrică. Tramvaie facem, iar acum suntem pe ultima sută de metri pentru autobuzele electrice”, spune Valer Blidar. Într-o primă fază, capacitatea de producție va fi de trei-patru troleibuze și autobuze pe lună, pentru această componentă a businessului, omul de afaceri luând în calcul parteneriate cu companii din străinătate.

Anul trecut, Astra Vagoane Călători Arad a înregistrat afaceri de 96,14 milioane de lei, în scădere semnificativă faţă de 2014, când a avut 290,4 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe Ministerul Finanţelor Publice. Producătorul de material rulant a mizat foarte mult pe export, în ultimii ani, în contextul în care în România nu s-au făcut investiții importante pe acest segment, iar licitațiiale aproape că au lipsit cu desăvârșire. Anul trecut, omul de afaceri declara că aproximativ 90% din producţia realizată la fabrica de el Arad a fost pentru export.

”Dacă nu sunt licitații pe vagoane, facem tramvaie. Dacă nu sunt pe tramvaie, face troleibuze”, mai spune antreprenorul din Arad. De altfel, ani în șir Valer Blidar a crezut că investițiile pentru piața internă, cele din industria feroviară, se vor debloca. Doar că lucrurile nu au prins conturul așteptat de omul de afaceri.

Potrivit datelor existente astăzi în piață, România are a opta cea mai mare reţea feroviară din Uniunea Europeană. Din păcate, viteza medie de deplasare a trenurilor de pasageri pe calea ferată a crescut cu doar un kilometru pe oră, în ultimii ani.