Cautare
, Staff

Lifestyle |
|

Valentina Bălașa-Ario: „Cum să cumperi conştient şi eficient, ca să ai şi haine, şi bani”

Stai în fața dulapului și constați, ca de obicei: „Nu știu cu ce să mă îmbrac!”. Și totuși rafturile gem de haine, spațiul abia îți mai ajunge, continui să faci noi achiziții, dar constant cazi în aceeași dilemă.
 aboneaza-te
by Miluta Flueras http://fb.com/miluta7

Vestea bună este că există o modalitate de a ieși din acest cerc vicios, fără a face investiții absurd de mari în garderoba ta sau alte giumbușlucuri nerealiste. Valentina Bălașa-Ario, consilier de stil și lector al Fundației Calea Victoriei îți explică cum câteva reguli simple și un număr redus de piese de bază te pot scoate din orice încurcătură vestimentară

De ce este important să știm să ne îmbrăcăm?

Felul în care te îmbraci spune o întreagă poveste despre tine, în locul tău. Fie că vrei sau nu, hainele pe care le porți vorbesc despre educația, valorile și aspirațiile tale. Este important să ții cont de acest lucru atunci când alegi ce vei purta la un eveniment sau la o întâlnire importantă.

Care sunt cele mai importante trei reguli vestimentare pe care trebuie să le respectăm atunci când ne alegem hainele?

Prima regulă ar fi ca aceste haine să se potrivească formei corpului, apoi să fie din materiale de calitate, utile şi, foarte important, să ne placă foarte mult. Deci sunt vreo patru reguli.

Trendurile vestimentare se schimbă foarte repede și uneori ne lasă impresia că, dacă le urmăm, ne integrăm mai bine printre ceilalți. Cât de important este să ținem cont de ele?

Tendințele vestimentare vin ca sugestii, ca să avem de unde alege dacă ne plictisim de o anumită imagine. Alegi ce îți place şi ignori ce nu ți se potrivește. Poți purta piese noi, combinate cu piese din alte sezoane şi îți poți construi propriul personaj.

Se spune că nu haina îl face pe om, însă este important să arătăm prezentabil de fiecare dată când ieșim din casă. Cum pot face asta persoanele care nu își permit să investească în vestimentație?

Recomandarea ar fi să cumpere mai puțin şi mai bun, piese care merg purtate în situații multiple. Când cumperi ieftin, ieftin porți şi ieftin arăți. Cursul de stil vestimentar pe care îl susțin de 7 ani la Fundația Calea Victoriei asta te învață: cum să cumperi conştient şi eficient, ca să ai şi haine potrivite, şi bani.

Care sunt cele mai importante articole vestimentare ce nu ar trebui să lipsească din garderoba noastră?

Cele mai importante articole din garderobă sunt cele simple, în culori neutre, fară imprimeuri, începând de la cămaşi, până la rochii, fuste şi pantaloni. Avem un capitol dedicat acestui subiect la Cursul de Stil Vestimentar. Dacă ai aceste elemente de bază, bine croite și din material de calitate (o cămașă alba, o fustă neagră etc.) le poți combina ușor cu accesorii sau alte articole vestimentare colorate. Îți garantez că nu te vei plictisi de ele și că vei găsi totdeauna „cu ce să te îmbraci dimineața”. J

Cum putem readuce la viață haine care nu mai sunt la modă, însă care ne plac foarte mult?

Dacă hainele sunt în stare bună şi ne plac foarte mult, sunt deja vii. Noi le dăm această valoare, prin felul în care ne raportăm la ele. Sigur, dacă materialul din care este făcută haina este uzat, indiferent cât de mult ne place și cât de comodă e, este momentul să renunțăm la ea.

Care sunt accesoriile vestimentare care ne pot scoate din impas?

Depinde de preferințele fiecărui om, varietatea este foarte mare. Dar este musai să avem pantofi de cea mai bună calitate.

Crezi că hainele ar trebui să ne reflecte personalitatea sau le putem folosi doar ca materiale textile care să ne acopere?

Ambele variante sunt posibile. Depinde de nivelul de evoluție al fiecăruia, conform piramidei lui Maslow. Depinde și de mesajul pe care vrei și ești pregătit să-l transmiți celorlalți. Pentru că felul în care te îmbraci transmite un mesaj puternic despre tine tuturor celor pe care îi întâlnești.

Cât de des ar trebui să ne înnoim garderoba?

Garderoba se împrospătează natural, treptat. Când ne schimbăm stilul de viața, statutul social, activitatea profesională. Ar fi bine să existe un plan de cumpăraturi şi conştientizare, altfel riști să devii un cumpărător compulsiv, obicei destul de neproductiv pentru garderoba ta şi posibil dezastruos pentru buget.

Pe Valentina o puteți întâlni la Atelierul de Stil vestimentar feminin, organizat în perioada 18-21 iunie la Fundația Calea Victoriei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii