FacebookTwitterLinkedIn

Valentin Nicolau, proprietarul Grupului Nemira

Forbes: În calitate de editor vă îngrijorează perspectiva în care volumele în format digital vor fi tot mai solicitate în dauna cărților pe h​ârtie​?

Valentin Nicolau: Mai degrabă mă îngrijorează scăderea pieții de carte în ansamblu, indiferent  de suportul pe care este ea realizată. Lectura în sine se reduce și acest lucru este mai mult decât îngrijorător. În rest, schimbarea suportului material al cărții este doar o problemă de adaptabilitate.

Forbes: În viziunea dvs, cum ar putea să conviețuiască digitalul și hârtia în industria editorială din România?

Valentin Nicolau: Vor conviețui încă o bună perioadă. E vorba de o obișnuiță de consum dar și de un act de plăcere, atunci când vorbim de lectura unei cărți Gutenberg.

Forbes: Ce avantaje are cartea pe hârtie în fața celei în format electronic din perpectiva unui editor? Dar ce dezavantaje are cartea pe hârtie față de cea de pe digital?

Valentin Nicolau: Este evident că în termeni de avantaj/dezavantaj cartea electronică oferă, indiscutabil, multe omului modern. Tocmai de aceea și atractivitatea acesteia atunci când vorbim despre stocarea cărților, înlesniri la accesarea textului și lucrul pe text etc.

Forbes: Nominalizați câteva titlul de cărți pe hârtie care au avut cele mai mari vânzări în lunga dvs. activitatea de editor?

Valentin Nicolau: Cele 14 cărți ale lui Sven Hassel; Frank Herbert – ciclul „Dune”; romanele polițiste ale doamnei Rodica Ojog Brașoveanu; seria „Cântec de Gheață și Foc” – „Urzeala Tronurilor” a lui George R.R. Martin; trilogia „Jocurile Foamei”…

Forbes: Dumneavoastră, în calitate de cititor obișnuit, preferați să citiți cărțile pe hârtie sau cele digitale?

Valentin Nicolau: Indiscutabil, cărțile pe hârtie.

Forbes: În România, se pot face profituri din vânzarea de e-books?

Valentin Nicolau: Deocamdată nu.