
Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?
Anul 2021 a fost un an bivalent. În egală măsură tulbure și efervescent. Tulbure pentru că tensiunile politice și economice la nivel internațional s-au suprapus peste perioada pandemică, ducând la o situație de impredictibilitate fără precedent. Efervescent pentru că această impredictibilitate a generat mutarea unei părți din capitalul disponibil sub formă de economii către investiții cu scopul conservării acestuia, iar a altei părți către consum ca reacție la restricțiile antipandemice luate în anul anterior.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criză economică, criză de materii prime, inflația, forța de muncă, criză guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Motive de îngrijorare au existat pe tot parcursul anului. Amintim aici criza pandemică, inflația accelerată, criza energetică, creșterea bruscă a prețurilor la materialele de construcții, climatul politic instabil, dar și îngrijorările care vin din tensiunile macroeconomice și mai ales economia chineză. Totuși în acest context aparent instabil, finalizăm anul 2021 cu rezultate satisfăcătoare atât față de estimări cât și față de potențialul acestei perioade, atât în ceea ce privește numărul de unități vândute, cât și a cifrei de afaceri. În ceea ce privește XCity Towers, am livrat primul bloc, am contractat 85% din cea de-a doua clădire, aflată în construcție, respectiv 25% din apartamentele din Tower 3, clădire aflată în avizare, au fost rezervate. De asemenea, în proiectul Sunnyville din Brașov am ajuns la un grad de contractare de 70% din clădirea 3.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
A fost un an gestionat bine de noi ca echipă. Motivele de satisfacție vin pe de-o parte din faptul că am reușit să consolidăm echipa, aducând oameni valoroși alături de colegii pe care îi avem deja. Am reușit de asemenea să avansăm pe partea de automatizare și digitalizare a proceselor interne. Nu în ultimul rând, suntem mulțumiți de ritmul de vânzare pe care l-am avut, totalizând 117 apartamente contractate în primele 10 luni ale anului. Estimăm că am fi putut ajunge la 200 de apartamente contractate anul acesta, dacă nu am fi fost întârziați din cauza administrației greoaie, de multe ori depășită, în obținerea autorizațiilor necesare pentru toate proiectele noastre.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Modul în care acționăm, implicit modul în care dezvoltăm businessul, este influențat de educația noastră.
Antreprenoriatul românesc oglindește în mare măsură societatea românească, în ansamblul ei. Până în urmă cu câțiva ani, predominau antreprenorii formați în anii ‘90, cu toată cultura înmagazinată în perioada aceea. Dar situația s-a mai echilibrat în ultimii ani. A apărut o generație de antreprenori mai tineri, cu o altă cultură a afacerilor, fondată pe performanță și pe principiul win-win, care cred în misiunea lor de a genera valoare reală prin businessurile pe care le pun pe picioare.
Referindu-ne strict la anul 2021 și starea de incertitudine care îl caracterizează, experiență crizei din 2009 a fost determinantă. Avem lecțiile învățate și am dezvoltat o bună capacitate de adaptare. Rezultatele vorbesc de la sine și se văd direct în economie. Încheiem anul 2021 cu rezultate foarte bune în anumite domenii.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Extinderea măsurilor economice din 2020 a fost un lucru bun. De asemenea, evitarea intrării într-un lockdown e un lucru benefic pentru economie. Totuși, campania de vaccinare a fost gestionată modest, iar costurile s-au văzut în această toamnă.
Însă, în continuare suferim din cauza întârzierii reformării aparatului administrativ. În ceea ce privește industria de real estate în mod specific, în continuare ne confruntăm cu ambiguitate. Aș menționa ca exemplu aplicarea cotei reduse de TVA pentru achiziționarea imobilelor noi unde avem 2 variante pe masă – extinderea plafonului, respectiv aplicarea unei cote progresive – fără a avea o claritate în acest sens. Cumpărătorii nu pot să-și facă planuri, locuirea de calitate ridicată nu e în continuare susținută.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Sunt o serie de provocări la nivel mondial, dintre care cele mai importante aș spune că sunt următoarele: găsirea unei soluții reale pentru a opri definitiv pandemia, gestionarea inflației care afectează tot mai multe economii și riscă să provoace dezechilibre majore, respectiv adoptarea unor politici de mediu echilibrate, cu impact pentru viitor, care să nu provoace dezechilibre nici pe termen scurt.