FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Business-urile nu intră în vacanță niciodată. Am avut o activitate intensă în ultimul an și jumătate, în ciuda pandemiei: am vândut în totalitate și am livrat prima clădire, Tower One, din XCity Towers din Timișoara. Am obținut autorizația de construcție și am demarat lucrările la clădirea Tower Two, vândută deja în proporție de peste 70%. La Brașov am autorizat și am accelerat construcția clădirii Sunnyville Plus – a treia din cadrul proiectului Sunnyville, și, la fel ca la Timișoara, avem o rată de contractare de 70% din unități. A fost o perioadă în care am consolidat și am crescut autonomia echipei, am digitalizat o bună parte din procese și am învățat mai bine ce înseamnă coordonarea echipei de la distanță. În ultima perioadă, a devenit prioritar pentru noi să identificăm noi oportunități de creștere, urmărind la fel de bine ca și până acum implementarea investițiilor actuale.

Certitudini și predictibilitate

Predictibilitatea este un factor important pentru succesul oricărui business. Anul trecut ne-am confruntat cu multă incertitudine, dată de perioada pe care am traversat-o. E foarte puțin probabil să revenim la o situație similară cu cea pe care am traversat-o. Deși o stare de incertitudine există, astăzi suntem cu toții pregătiți să abordăm mai bine o situație asemănătoare, avem mai multe informații și know-how, ne-am adaptat și suntem mult mai capabili să luăm măsurile necesare imediat pentru a ieși mai repede dintr-o situație similară. Considerăm că măsurile de stimulare a economiei sunt destul de eficiente, încrederea a mediului de business și a populației în economie este bună și avem premisele unei perioade de creștere.

Dar când vorbim de predictibilitate, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, acutizată de perioada pandemică, este relația cu administrația. Mă refer atât la modificarile legislative făcute aproape inopinat (vezi aplicarea cotei de TVA 5%) cât și la atitudinea administrației locale în ceea ce privește responsabilitățile pe care le are în urmărirea și autorizarea noilor investiții. Ne confruntăm cu probleme care ne provoacă pierderi. Aceeași lege este interpretată diferit de la un oraș la altul. Acolo unde avem termene clare stipulate de lege, ele nu se respectă. Pentru a da un exemplu, deși termenul pentru obținerea unei autorizații de construcție ar trebui să dureze 30 de zile, în relația cu noi, administrația locală a reușit contraperformanța de a o emite după 4 luni și jumătate în condițiile în care aveam toate avizele obținute. Atitudinea neasumată, profund reactivă și uneori totalmente neprofesionistă a persoanelor angajate în administrația publică are drept consecință frânarea investițiilor. În loc de a investi 20 de milioane de euro, reușim să investim jumătate din sumă, ceea ce duce la pierderi atât pentru noi, cât și pentru comunitate și economia în ansamblul ei.

Îngrijorări

În principal, această stare este generată de motivele enunțate mai sus. Îngrijorarea noastră vine din faptul că încă nimeni nu își asumă o reformă adevărată a sistemului public și a administrației. Cine își va asuma acest lucru va avea de câștigat pe termen mediu și lung.

Sistemul nu lucrează pentru a încuraja investițiile, dimpotrivă.

Un alt factor care merită adus în discuție este creșterea prețurilor materialelor de construcție, unde am văzut scumpiri accelerate în ultimul timp. Estimăm totuși că prețurile se vor așeza în cursul următoarelor 6 luni. O consolidare a prețurilor locuințelor este de așteptat, de altfel, considerăm că în ultimii 5-6 ani prețurile locuințelor erau subevaluate, marjele dezvoltatorilor ajungând la un nivel minim pentru complexitatea și specificul businessului.

Pe de altă parte am intrat într-o etapă de maturizare a pieței, vom vedea tot mai puține dezvoltări de tip haiducesc bazate pe compromisuri și tot mai mulți investitori mari și foarte mari și proiecte pe măsura care au în spate concepte coerente.

Planuri de business

Avem în fața noastră o perioadă de pregătire intensă. Suntem în curs de autorizare și obtinere a avizelor pentru Tower Three la Timișoara unde estimăm că vom începe lucrările și vom deschide rezervările în această toamnă. De asemenea, pregătim lansarea comercială a ultimei faze a proiectului Sunnyville din Brașov, Sunnyville Vision. În același timp, analizăm noi oportunități de investiții fiind pregătiți să intrăm într-o etapă de dezvoltare accelerată a businessului nostru.

Vacanță în țară sau străinătate

Voi pleca, împreună cu familia, la mare, probabil în străinătate, datorită calității serviciilor oferite. O pauză dă întotdeauna prilej de reflecție și e, din când în când, binevenită.