Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Valentin Jucan consideră ajutorul de stat în televizine o formă de asigurare a clientelismului politic

Valentin Jucan, membrul CNA care a propus inițial crearea Fondului audiovizualului pentru susținerea proiectelor editoriale educativ-culturale, critică Ordonanța Guvernului din 10 iunie prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru posturile de televiziune și radio, pentru motivul că acestea pot favoriza clientelismul politic, informează Media Expres.
valentin_jucan.jpg

„Constat că Ordonanța promovată ieri de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susținerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susținerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic”, arată într-un comunicat de presă.

Valentin Jucan mai susține reducerea fiscalizării presei ca măsură generală aplicabilă întregii mass-media din România (reducerea TVA la 9%, reducerea impozitului pe profit la 1%).

El consideră că fondul ar fi fost un mecanism din care să facă parte reprezentanții presei și ai societății civile, fiind excluse formele de susținere financiară a emisiunilor informative, tocmai pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului.

Jucan îl acuză pe premierul Victor Ponta că „s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariția emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susținere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, această ticăloșie nu a fost dusă până la capăt. Normele de aplicare/funcționare a Ordonanței adoptate ieri încă nu au fost stabilite. Așadar, există încă posibilitatea ca demersul inițial, cel care are în vedere exclusiv interesul publicului și protejarea principiului culturalității, să fie atins”.

„Susțin în continuare faptul că proiectele editoriale exclusiv educativ-culturale trebuie susținute, în folosul publicului”, a conchis Jucan.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii