FacebookTwitterLinkedIn

Cererea vine după că Tăriceanu a propus interpelarea premierului Dacian Cioloș în legătură cu modul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a procedat la evacuarea televiziunilor din Grupul Antena din sediul actual.

Valentin Jucan a remarcat, printre altele, în scrisoarea sa că discuțiile din plenul Senatului au ridicat problema eventualei încălcări a libertății de exprimare a postului de televiziune Antena 3.

„Deoarece Antena3 nu are drept exclusiv la protecția libertății de exprimare, în contextul în care acest radiodifuzor, persoană juridică de drept privat, nu dispune de drepturi speciale în raport cu statul, vă solicit în mod public, domnule președinte al Senatului, să dezbateți în același regim de urgență, starea falimentară în care se află Televiziunea Română – TVR”, a afirmat Valentin Jucan.

„TVR și jurnaliștii care se dedică posturilor publice au, la rândul lor, dreptul la a le fi protejată libertatea de exprimare. Televiziunea Română nu se află în situația relativ simplă a relocării; Televiziunea Română este în pragul falimentului, adică a dispariției…”, se mai arată în documentul citat.

Jucan îl critică pe Tăriceanu pentru că TVR nu i-ar aduce servicii de imagine, precum alte posturi private, și speră ca acesta să trateze cu măsură identică situația televiziunii publice, “situație care se referă în mod direct la interesul românilor, nu la interesul privat al unei persoane condamnate penal care, în plus, a și prejudiciat statul cu șaizeci de milioane de euro”.

Valentin Jucan își încheie scrisoarea cu următoarea frază: „Libertatea presei aparține tuturor, nu doar unora, domnule președinte al Senatului”.

ANAF a procedat în urmă cu două zile la evacuarea chiriașilor din clădirea din Băneasa unde își au sediul televiziunile Grupului Antena, în aplicarea sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală.

Acțiunea are ca scop recuperarea prejudiciului produs de Dan Voiculescu în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.