FacebookTwitterLinkedIn

Valentin Jucan a transmis pe 3 august o scrisoare Comisiei Europene şi Parlamentului European referitoare la situaţia dezastruoasă a postului public de televiziune – TVR, apelul fiind adresat doamnei Silvia Costa, membru al Parlamentului European şi preşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie, europarlamentarilor membri ai acestei Comisii, dar şi lui Tibor Novracsis, Comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport. Scrisoarea a fost transmisă de asemenea şi lui Jean-Paul Philippot, preşedintele EBU – Asociaţia Televiziunilor Publice din Europa.

Citește: TVR ESTE ÎNGLODATĂ ÎN DATORII

Jucan arată printre altele în scrisoarea sa că „niciun responsabil guvernamental sau parlamentar nu propune consolidarea rolului şi a atribuţiilor Consiliului de Administraţie al TVR., în sensul eliminării posibilităţii ca o majoritate politică parlamentară să demită, anual, în funcţie de interes, acest for. Deşi necesare, nu sunt propuse şi susţinute măsuri importante ca: introducerea, prin lege, a unui mandat de trei sau cinci ani pentru Consiliul de administraţie (decalat de mandatul instituţiilor politice), separarea atribuţiilor acestuia de cel al colegiului director, introducerea unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate pentru selectarea şi desemnarea membrilor Consiliului de administraţie”.

„Consider că România are nevoie de consolidarea instituţiilor de presă, în special a celei la care fac referire, dar şi de relansarea presei scrise care, acum, este aproape inexistentă. Adoptarea unor măsuri care să ofere garanţii de independenţă şi distanţare de zona politică pentru TVR sunt de maximă urgenţă”, arată Valentin Jucan în scrisoarea sa.

Reamintim că, recent, TVR a avut conturile blocate de către ANAF pentru neplata datoriilor la bugetul de stat, situație care a generat polemici în spațiul public dar și adoptarea unor măsuri printre care închiderea canalului TVR News de la 1 august, scăderi de salarii și reducerea timpului de lucru al angajaților Societății Române de Televiziune.