Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Valentin Ionescu, Director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul ASF: “Criza actuală a accelerat implementarea de noi tehnologii în mai toate sectoarele de activitate”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
 aboneaza-te
Valentin Ionescu

Valentin Ionescu, Director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară din cadrul ASF

Oportunitatea pentru România

Valentin Ionescu: Contextul în care ne-a plasat pandemia de COVID-19 va avea ca rezultat dispariția vechilor modele de afaceri ineficiente, cărora le-a expirat deja utilitatea. În același timp însă, vor exista oportunități imense de inovare și îmbunătățiri dinamice ale productivității, atât timp cât resursele de la afacerile ineficiente sau falimentare vor fi realocate în mod eficient.

În cazul României cele mai importante oportunități sunt legate în primul rând de dezvoltarea producției interne, astfel încât să poată constitui un pilon de susținere economică pe timp de criză, dublată de dezvoltarea unui segment puternic de investitori locali care să se susțină prin piața de capital ca alternativă de finanțare.

În al doilea rând, criza actuală a accelerat implementarea de noi tehnologii în mai toate sectoarele de activitate. În acest context, următoarea perioadă (ciclu economic) va aparține celor care regândesc rolul contactului uman în cadrul tranzacțiilor și prioritizează eficiența, adaptabilitatea și sustenabilitatea.

Domenii ce trebuie reformate

Valentin Ionescu: În timp ce ultimul deceniu a aparținut unor afaceri cu caracter disruptiv, direcționate de consum, care au redefinit relaționarea cu brandurile, în viitorul apropiat va fi vital pentru companii să țină cont de noile comportamente, și de așteptările consumatorilor, care vor ieși din această pandemie. Un exemplu în acest sens îl reprezintă trecerea masivă de la evenimente și întâlniri în persoană la utilizarea de softuri care permit organizarea de conferințe online. În multe cazuri, acestea nu sunt doar tactici de supraviețuire pe termen scurt, ci sunt noi comportamente care sunt apreciate de mulți oameni pentru eficiența oferită. Astfel, acestea vor deveni noile norme sociale care vor fi și în atenția investitorilor. Ca urmare, domeniile de activitate, care nu se vor adapta, vor suferi cel mai mult.

Fără îndoială, vor apărea noi companii pe piață care să ofere tehnologii noi și de nișă care se potrivesc noilor norme sociale: munca de la domiciliu, acces la distanță, noi măsuri de securitate și sănătate, telemedicină, plăți și tranzacții fără contact, showroom-uri virtuale de tot felul, potențiale călătorii virtuale, etc.

Măsuri urgente pentru relansare

Valentin Ionescu: Primele măsuri luate au fost cele de minimalizare a riscului dat de această pandemie, precum și de protejare a populației. Setul doi de măsuri a fost legat de sprijinirea sectoarelor în suferință, de sprijinire a IMM-urilor și de asigurare a unui venit minim celor în șomaj tehnic. Următoarele măsuri trebuie luate, în primul rând pentru repornirea economiei, odată cu relansarea investițiilor, iar în al doilea rând sprijinirea sectoarelor-cheie și a companiilor critice.

Revenirea domeniului

Valentin Ionescu: În cele trei sectoare financiare non-bancare lucrează aproximativ 48.000 de angajați, activele acumulate în cele trei piețe reprezentând 12,5% din PIB.

Foarte important, toate cele trei piețe financiare nebancare au funcționat în toată această perioadă adaptându-se, ca și ASF de altfel, din mers la noile realități.

ASF a fost în contact permanent cu entitățile supravegheate, pentru a identifica din timp potențiale riscuri și posibile perturbări ale activității.

Impactul epidemiei COVID-19 asupra portofoliilor fondurilor de pensii private a fost unul limitat până în prezent, ca rezultat al structurii echilibrate și conservatoare a portofoliilor. Aproximativ 70% fonduri au fost investite în titluri de stat și în jur de 20% în acțiuni, ceea ce a determinat pe termen scurt o ușoară diminuare a valorii unitare a activului net și a activelor totale.

Deprecierile conjuncturale ale activelor financiare generate de criza pandemiei COVID-19, nu vor afecta viitoarele pensii ale participanților, ele fiind rezultatul investițiilor pe termen lung. În ciuda fluctuațiilor prețurilor instrumentelor financiare, activele totale ale sistemului de pensii private se mențin peste valoarea garantată. Odată cu revenirea economică, prețurile activelor vor evolua pozitiv, la fel și portofoliile fondurilor private de pensii.

Indicii bursieri la nivel global, și prin contagiune și din România, au înregistrat scăderi abrupte în luna martie, pe fondul unei volatilități ridicate, ca efect al contagiunii pe piețele financiare internaționale.

Ulterior au mai recuperat din scăderi, valoarea lor era cu aproximativ 20% mai scăzută la finalul lunii aprilie comparativ cu finalul lunii ianuarie 2020. De asemenea, capitalizarea Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat o scădere de peste 26% față de începutul anului 2020. Pe măsură ce economiile se redeschid și bursele își vor reveni. Rămâne totuși de văzut care vor fi sectoarele de activitate cele mai afectate.

Având în vedere potențialele efecte negative asupra activităților economice, precum și asupra veniturilor populației, ASF estimează că, în anul 2020, există o potențială contractare și a pieței asigurărilor, pe termen scurt (Q2), urmând a se înscrie pe trend pozitiv, alături de celelalte piețe financiare nebancare, odată cu repornirea totală din punct de vedere economic.

În acest context, obiectivul primordial al Autorității de Supraveghere Financiară a devenit atenuarea impactului pandemiei COVID-19 asupra stabilității pieței financiare nebancare și, implicit, protejarea consumatorilor de produse și servicii nebancare. În concordanță cu situația actuală, în prima parte a anului 2020 au fost implementate mai multe măsuri pentru a susține piețele financiare nebancare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii