FacebookTwitterLinkedIn

În opinia sa, guvernul de la Atena a ratat în noiembrie 2012 șansa de a i se reduce datoriile, fiindcă a lăsat programul de bailout să expire căutând să pornească de la zero un nou program. Astfel că, „această ofertă nu mai este pe masă, de fapt, întreg programul de finanțare nu mai este deloc pe masă”, după cum a spus Dombrovskis reporterilor luni în Bruxelles.

Vezi aici: Cronologia unui dezastru

El a mai subliniat că guvernul trebuie să își asume responsabilitatea și să fie sincer față de poporul elen în ceea ce privește consecinețele acestui referendum, pentru că „stabilitatea zonei euro nu este în pericol, iar autoritățile din zona euro sunt pregătite să facă orice pentru ca zona euro să fie stabilă”.

Dombrovskis a explicat că „locul Greciei este și va rămâne în Europa, totuși trebuie să se lucreze cu responsabilitate”.

Conform rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73 la sută din voturi, 61,28% dintre alegătorii greci au respins măsurile de austeritate propuse de creditorii internaționali, iar 38,72% au fost pro. Prezenţa la urne a fost de 62,51%.

Dacă Grecia va părăsi zona euro, consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.