În curând urmează o nouă ediție a Salonului de Orologerie de la Geneva, poate cel mai elegant și cel mai definitoriu dintre evenimentele din industria ceasurilor, la nivel de
prestanță și direcție. Geneva este exact opusul Salonului de la Basel, deși, din mai 2013, și acesta a trecut printr-un facelift destinat să îi confere mai multă eleganță. Dacă la Basel este foarte clar oricărui neofit, încă de la intrare, cine este “vioara întâi” (în funcție de dimensiunea și amplasamentul standurilor), la Geneva totul este mai egalitarian, fiecare brand fiind tratat cu egală atenție de către marele proprietar – Grupul Richemont. Însă, chiar și așa, numărul permanent de vizitatori care se îmbulzesc să admire minunățiile create de Vacheron Constantin constituie un indicator imbatabil al staturii celui mai vechi brand de ceasuri cu funcționare neîntreruptă (din 1755).
Vacheron Constantin nu se laudă, nu se lansează în campanii gălăgioase de marketing și rezistă cu obstinație tuturor presiunilor pieței de a-și spori producția de ceasuri, pentru a face față cererii imense. Astfel că, atunci când bătrâna manufactură spune că a creat un ceas excepțional, înseamnă că este vorba despre un ceas cu adevărat excepțional. Prin mecanism și prin inovație, nu prin numărul de diamante îngrămădite pe carcasă.
Patrimony Contemporaine Ultra-Thin Calibre 1731 este cel mai plat ceas cu alarmă de pe piață, cu cel mai plat calibru – o ispravă pe care Vacheron a reușit-o după patru ani de cercetări intense.
Primul ceas cu alarmă a apărut în secolul 18, fiind extrem de util atunci pentru a vesti ora exactă chiar și pe întuneric. Chiar dacă electricitatea a eliminat necesitatea stringentă a acestei complicații, alarma reprezintă și acum culmea rarefiată a artei orologere. Deoarece fiecare ceas minute repeater este unic și poartă amprenta maestrului orologer care l-a realizat.
Primul minute repeater Vacheron Constantin era un ceas de buzunar, în 1810, iar pe tot parcursul secolului 19, manufactura a combinat alarma cu diverse complicații de mare calibru. Ulterior, a creat modele minute repeater care au făcut istorie, precum cel manufacturat pentru regele Fouad al Egiptului, în 1929 sau pentru fiul său, regele Farouk, în 1935. În 1941, Vacheron Constantin a lansat primul său ceas de mână dotat cu o singură complicație – minute repeater, propulsat de un calibru ultraplat – 4261. În 1992, manufactura a prezentat un nou record – mecanism minute repeater de doar 3,28mm. Urmat, în 2013, de 1731, numit astfel pentru a marca anul nașterii fondatorului mărcii – Jean-Marc Vacheron.
Calibrul 1731 are o grosime de 3,9mm, din cauza sau datorită rezervei de funcționare de 65 de ore, fiind ceva mai “solid” decât predecesorul său, însă rămâne cel mai slim mecanism existent în acest moment. Acustica – putem spune fără nicio teamă de a exagera – este perfectă. Gongurile sunt conectate la partea de mijloc a carcasei, pentru a amplifica sunetul și, pentru prima dată, nu sunt alăturate ci plasate unul deasupra celuilalt. Carcasa este astfel realizată încât să se contopească cu mecanismul, iar fluxul de aer dintre mecanism și carcasă a fost astfel calculat încât să obțină propagarea optimă a sunetului. De asemenea, carcasa a fost construită fără îmbinări, metal pe metal, pentru a spori amplitudinea sunetului.
Testele pentru sunet, boltă și amplitudine sunt efectuate la ora 4.49, deoarece atunci se aude cel mai clar cadența, datorită intervalelor aproape identice între ore (4 gonguri), sferturi (3) și minute (4). Fiecare sunet este înregistrat înainte ca ceasul să părăsească manufactura, constituindu-se o “amprentă” a sunetului în arhivele Vacheron Constantin, ceea ce garantează restaurarea perfectă a ceasului și a sunetului, peste cine știe câte secole.
Fiecare minute-repeater este asamblat de câte un maestru orologer din atelierul “Grandes Complications” – toți ceasornicarii din acest atelier au o experiență de cel puțin 15 ani în alte ateliere ale manufacturii, plus doi ani sub îndrumarea unui maestru. Și au nevoie de acești 17 ani, deoarece asamblarea unui model minute-repeater este extrem de complexă, datorită numărului foarte mare de piese foarte mici, care trebuie toate puse în armonie perfectă. Concentrarea este crucială, deoarece o singură mișcare greșită cu pila la baza unui gong îi poate altera sunetul. Fiecare maestru ceasornicar are peste 1.200 de unelte necesare pentru asamblarea unui minute-repeater – multe dintre aceste unelte sunt realizate de fiecare ceasornicar, iar unele dintre ele servesc unei singure mișcări.
Christian Selmoni, Director artistic, Vacheron Constantin
Directorul artistic al celei mai venerabile manufacturi haute horlogerie este în echipa Vacheron Constantin de peste 23 de ani. Provine dintr-o familie de ceasornicari elvețieni și, deși în acel moment avea o carieră de specialist financiar, a început să se intereseze tot mai îndeaproape de dezvoltarea de produs, ajungând să pună bazele departamentului de produs. Din 2010, este mâna dreaptă a CEO-ului Vacheron Constantin Juan-Carlos Torres, pentru strategia de produs și de comunicare. Este răspunzător de toate produsele, inclusiv de celebra linie Metoers d’Art, de la fel de faimosul Atelier des Cabinotiers (comenzile personalizate).
Design
Avem o echipă proprie de designeri in-house. Unul dintre atuurile majore ale Vacheron Constantin este istoria noastră de peste 250 de ani, astfel încât avem surse inepuizabile de inspirație. Avem și relații cu designeri externi, dar mai degrabă ca să schimbăm idei, nu neapărat de creație în sine.
Stilul contemporan&tradițional Vacheron Constantin
Noi ne propunem să menținem aspectul clasic, tradițional, dar nu dorim să fim percepuți ca un brand bătrânesc, învechit. Astfel, istoria noastră este mereu incorporată în designul ceasurilor noastre, alături de elemente contemporare precum dimensiuni și proporții, materiale și tehnici moderne. Marca noastră poate fi foarte bine descrisă ca “beyond fashion”, adică timeless. Ceasurile Vacheron Constantin sunt o expresie contemporană a artei clasice orologere.
Surse de inspirație
Istoria noastră, desigur. Dar mereu în combinație cu momentele actuale – orașe, peisaje, muzee, arhitectură, evenimente.
Eu nu sunt designer, dar sunt în permanentă căutare de surse de inspirație, astfel încât creez un concept, iar directorul nostru de design, Vincent Kauffmann, îl transformă într-un design.
Ideile mele vin de pretutindeni și de nicăieri – din cărți, din călătorii, pur și simplu din mulțimea gândurilor.
Spiritul Vacheron Constantin
Creativitate – Metiers d’Art. Alte modele răspund unei anumite strategii – adesea procesul de creație este strâns legat de strategia de produs și de codurile specifice fiecărei colecții.
Spiritul Vacheron Constantin este o armonie de elemente clasice, subtilitate, rafinament și simpliate. Un design veritabil trezește emoții, sentimente și nu are nevoie de nicio explicație.