FacebookTwitterLinkedIn

Așa am văzut eu Les Cabinotiers Westminster Sonnerie – Tribute to Johannes Vermeer: la 100 de kilometri la oră, pe autostradă. Dar, cumva, deși aș fi vrut, evident, să îl ating și să îl observ îndeaproape, am reușit să intru în totalitate în acel Zoom, ca un fel de Alice care se prăvălește în țara minunilor orologere.

Și ce minune – rezultatul a opt ani de muncă a departamentului de comenzi speciale din cadrul Vacheron Constantin (cabinotiers se numeau maeștrii ceasornicari din secolul XVII), ceasul din aur este echipat cu un nou mecanism Grande Sonnerie Westminster realizat in-house, Calibrul 3761 cu tourbillon regulator.

E un ceas de buzunar și nu prea, având în vedere că diametrul măsoară nu mai puțin de 98 de milimetri, dar aceasta a fost dorința viitoarei proprietare, care și-a mai dorit și o reproducere pe capac a tabloului „Fata cu un cercel cu perlă”, de Johannes Vermeer.

Doamna colecționar care este acum fericita posesoare a acestei piese unice definește pasiunea drept „a căuta mereu ceea ce, teoretic, este imposibil de obținut”, ceea ce explică, probabil, cei opt ani de muncă.

Calibrul cu remontaj manual este compus din 806 piese, are un diametru de 71 mm și o grosime de 17 mm. Tourbillonul este vizibil prin capac și efectuează o întoarcere completă la fiecare oră. Westminster Chime se referă la clopotele lui Big Ben, iar ceasul, atunci când se află în modul Grande Sonnerie, marchează fiecare sfert de oră alături de ora respectivă, iar în varianta Petite Sonnerie – doar sferturile de oră (cu excepția momentului în care se schimbă ora), totul cu ajutorul celor cinci gonguri. De asemenea, ceasul funcționează și ca un minute repeater, care „bate” sferturile de oră, minutele și orele.

Mecanismul este o veritabilă bijuterie, dar nu trebuie ignorată munca titanică de decorare – toate componentele sunt finisate manual, de la puntea balansierului complet gravată până la punțile tratate cu pastă de diamant pentru a obține o finisare strălucitoare sau tratarea galvanică a plăcilor ornate cu Cotes de Geneve.

Nu trebuie omis nici faptul că toate gongurile trebuie armonizate perfect – au fost testate, inițial, înainte de a fi introduse în carcasă și sunt realizate într-o formă special gândită pentru a emite note perfecte. Pe de altă parte, având în vedere că sunetul se poate schimba odată ce gongurile au fost introduse în carcasă, a fost nevoie ca două dintre gongurile originale să fie înlocuite pentru a fi în completă armonie cu celelalte trei.

Mai mult, o parte a asamblării mecanismului a trebuit să aibă loc direct în carcasă, datorită gradului de complexitate și decorare a fiecărei piese, motiv pentru care toate aceste operațiuni au fost încredințate unei echipe de ceasornicari cu înaltă specializare, astfel încât mecanismul să fie în perfectă stare.

Probabil că doamna care deține acum Les Cabinotiers Westminster Sonnerie se va bucura de sunetul cristalin al gongurilor, dar va admira și pictura reprodusă fără cusur de Anita Porchet, dar și de gravura excepțională a carcasei din aur – de la laitmotivul floral până la cele două capete de leu, sculptate în aur masiv, de pe mâner.

Un model pe care mi-aș dori foarte mult să îl văd „de-adevăratelea” – undeva, cândva.

Les Cabinotiers Westminster Sonnerie

Calibru 3761
Dezvoltat și creat de Vacheron Constantin
Remontaj manual
Diametru: 71 mm
Rezervă de funcționare: aproximativ 80 de ore
806 componente
18.000 vibrații/oră
58 rubine
Certificat Hallmark of Geneva

Indicații
Ore, minute, secundă periferică
Tourbillon, minute repeater, Westminster carillon

Carcasa
Aur galben
Gravură – frunze și flori
Sculptură – două capete de leu
Email Grand Feu – „Fata cu un cercel cu perlă”, de Anita Porchet
Diametru: 98 mm

Cadran
Email Grand Feu culoarea „coajă de ou”
Ace din aur