FacebookTwitterLinkedIn

Optimismul că vaccinurile sunt pe cale să pună capăt pandemiei de coronavirus a fost un factor major în apariția stocului din SUA din acest an. Acest lucru se va confrunta cu un test critic în săptămânile următoare, deoarece investitorii așteaptă date clinice cu privire la funcționarea efectivă a acestora.

Aproximativ 40% din câștigurile pieței din luna mai pot fi corelate cu speranțele vaccinurilor împotriva COVID-19, constată o analiză UBS.

Eforturile globale de a dezvolta un vaccin se apropie de sfârșit, cu date privind studiile efectuate de companii precum Pfizer Inc PFE.N și Moderna Inc MRNA.

Rezultatele dezamăgitoare ar putea zdruncina în continuare piețele din cauza îngrijorărilor legate de întârzierile stimulilor fiscali și incertitudinea din jurul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, scrie Reuters.

Anticiparea este că aceste vaccinuri vor funcționa“, a spus Walter Todd, director de investiții la Greenwood Capital din Carolina de Sud. „Deci, orice veste contrară ar putea reprezenta un risc pentru piață.”

Mai mult de o jumătate de duzină de vaccinuri la nivel global fac parte din studii în ultima fază de testare -30 care sunt testate în prezent pe oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Ne pregătim pentru succes în sensul că, dacă arunci suficiente spaghete pe perete, sperăm că cel puțin una să se lipească”, a spus Liz Young, director strategie de piață la BNY Mellon Investment Management.

Unele previziuni privind disponibilitatea vaccinului au devenit mai puțin optimiste. Good Judgment, o companie ai cărei prognozatori fac predicții bazate pe dovezi disponibile publicului, a stabilit șansele ca un vaccin să fie distribuit pe scară largă în Statele Unite până la sfârșitul lunii martie la 54%. Acest lucru este în creștere față de o estimare de mai puțin de 20% la începutul lunii iulie, dar a scăzut de la peste 70% la începutul acestei luni.

O aprobare sau o autorizație de utilizare de urgență în acest an ar putea duce la o creștere a stocurilor de călătorie, agrement și alte stocuri care au fost decimate de opririle legate de pandemie, alimentând în același timp o schimbare mult așteptată în stocuri de valoare din tehnologie.

Chiar dacă un vaccin este aprobat, exista întrebări cu privire la cât de ușor și rapid poate fi distribuit. Președintele Trump și oficialii săi din domeniul sănătății au emis previziuni contradictorii cu privire la momentul în care publicul larg ar putea avea acces.

Potențialul dezamăgirii pieței va proveni probabil din realizarea faptului că producția și distribuția pe scară largă vor dura mai mult”, a spus Art Hogan, strateg șef de piață la National Securities.

Dacă un vaccin este distribuit pe scară largă în primul trimestru, BofA Global Research prevede o creștere globală a produsului intern brut (PIB) de 6,3% în 2021, comparativ cu 5,6% dacă acest lucru nu are loc până în al treilea trimestru.