Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Vaccinul rusesc anti-COVID, cu efecte secundare mai “blânde”

Vaccinul rusesc anti-COVID produce la fel de mulți anticorpi precum în cazul pacienților vindecați natural.
vaccin coronavirus

Voluntarii vaccinați cu Sputnik V au dezvoltat la fel de mulți anticorpi împotriva coronavirusului precum pacienții care s-a vindecat fără a fi imunizați, potrivit studiului publicat în revista medicală The Lancet și preluat de CNN.

Celulele T, responsabile pentru răspunsul sistemului imunitar la virusuri, au reacționat în termen de patru săptămâni.

Efectele secundare au fost “blânde”. Dintr-un eșantion de 76 de participanți la studiu, jumătate au prezentat simptome precum febră, iar 42% dureri de cap. Din totalul subiecților, aproximativ un sfert au trecut prin stări de slăbiciune, iar alt sfert a suferit dureri asociate.

Săptămâna trecută, Rusia a atras criticile comunității internaționale pentru că a ales să treacă la faza de testare în masă, pe un eșantion de 40 de mii de voluntari, eliminând ultima fază clinică de testare.

Despre rezultatetele studiului, comunitatea științifică a avertizat că este nevoie de o fază de evaluare clinică mai largă pentru a trage concluzii solide.

Sputnik V este dezvoltat de Institutul Gamaleya și constă în două doze bazate pe virusuri modificate genetic în laborator (adenovirusuri), care nu se reproduc și nu provoacă infecții.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii