FacebookTwitterLinkedIn

De când auzi numele, ți-e clar că vacanța acolo va însemna îndepărtarea de tumultul zilnic și reapropierea de natură. Dacă la începutul secolului trecut, Puerto Escondido nici măcar nu exista, azi, orășelul numără în jur de 50.000 de locuitori, atrăgând o gamă eclectică de turiști – de la familii mexicane la cei învățați să se descurce cu puțin, bătând lumea doar cu un rucsac în spinare, sau la străini, existând aici un aeroport internațional. Chiar dacă nu este Black’s Beach din California, nici Baja Malibu, nume cunoscute chiar și pentru cei care nu știu mare lucru despre surfing, Puerto Escondido atrage foarte mulți entuziaști și profesioniști ai acestui sport, constituind unul dintre cele mai bune locuri de pe coasta pacifică a Americilor unde să cauți valul perfect.

Simplitate tradițională

La Puerto Escondido, Carlos Couturier și Moisés Micha s-au gândit să deschidă un complex turistic care să devină emblematic pentru spiritul locului. Și l-au numit chiar așa: Hotel Escondido. Cei doi antreprenori sunt proprietarii unui lanț numit Grupo Habita, o suită eclectică de hoteluri din Ciudad de México, Acapulco și Puebla. Escondido s-a vrut (și este) versiunea cea mai idilică a unei destinații de vacanță în care comuniunea cu natura să devină realitate.

Cele 16 spații de cazare au fost gândite de arhitectul Federico Rivera Rio. Noi le-am spune bungalow-uri, însă în Mexic ele se numesc palapas, fiind adăposturi foarte des întâlnite în regiune, mai ales în zonele deșertice și de coastă. Rivera Rio a păstrat aspectul tradițional al acestor structuri, adăugând detalii ce țin de minimalismul funcțional, menite să aducă acel confort căutat de turiști. Totul a fost gândit pentru iubitorii oceanului, ai climatului tropical, ai vieții în aer liber. Simplitatea este cuvântul de ordine, iar acest concept și-a pus amprenta asupra fiecărui lucru, de la materialele de construcție la liniile de design ale mobilierului sau facilitățile disponibile (platforma de lemn, hamacul și piscina, de exemplu).

Rețeta unui business de succes: fără rețete!

Respectul pentru loc și tradițiile sale reprezintă o caracteristică a viziunii lui Couturier și Micha asupra turismului. Habita este un grup în creștere, iar cei doi acordă o atenție specială nu doar serviciilor, confortului, oportunităților de petrecere a timpului pe care hotelurile lor le oferă, ci și responsabilității sociale. Din fericire, mulți turiști sunt din ce ce în ce mai sensibili la acest aspect: ca orice activitate economică, și turismul trebuie să fie un business în care responsabilitatea față de mediu și societate să constituie o permanență. „Apelăm la echipe locale de fiecare dată când construim un nou hotel, încercăm să deslușim caracteristicile zonei pentru a da un rol culturii ei în proiectul nostru”, spune Couturier. Și încă ceva: rețetele de succes nu se exploatează iar și iar. Turismul trebuie să rămână un spațiu al creativității: „Când ne bucurăm de o reușită, nu încercăm să o copiem în altă parte. Suntem animați de pasiune și de îndrăzneală”. De aici și caracterul eclectic al lanțului Habita.

Pornind de la Puerto Escondido

Dacă și tu ești în căutarea valului perfect, placa de surf te va însoți permanent în vacanța ta de la Puerto Escondido, pe plajele Bacocho, Zicatela, Carrizalillo, Coral și Marinero. Puerto Escondido rămâne o destinație mai puțin cunoscută, pe care turismul la scară mare, uniformizant, nu a atins-o încă. În locul complexurilor de cinci stele din destinațiile celebre de pe coastele mexicane, Puerto Escondido atrage în primul rând prin firesc. Dacă vei veni aici, îți recomand să vezi cascada La Reforma și grădina botanică de la Universidad del Mar, să mergi în excursie la Laguna Manialtepec pentru a observa fauna, sau la Colotepec, unde vei găsi ruine de secol XVI, vei putea vizita comunități rurale și plantațiile care le înconjoară, bucurându-te de tot ce are mai bun să-ți ofere bucătăria tradițională a locului. Pentru o săptămână de vacanță sau chiar mai mult, Puerto Escondido poate fi poarta ta spre frumusețile din Oaxaca.