FacebookTwitterLinkedIn

Soții Cătălina Șuteu și Andrei Stanciu au vizitat Londra, iar conceptul de room escape le-a atras atenția. Deși planificaseră să participe la un asemenea joc, nu au mai avut șansa, dar după ce s-au întors din țară au investit în propriul room escape. La momentul în care au hotărât să inaugureze un room escape, doar în Cluj mai era deschisă o asemenea locație, singura din țară, iar până la data inaugurării Trapped,  în București apăruseră patru locații de acest tip. Ca background profesional, Cătălina Șuteu este diplomat în științe politice, iar Andrei Stanciu, soțul și partenerul său în afaceri, este arhitect. După inaugurarea proiectului, Cătălina a renunțat la job-ul său pentru a coordona afacerea.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE CONCEPTUL ROOM ESCAPE

Scurta listă de activități de care oamenii se pot bucura a fost elementul ce i-a determinat pe tineri să considere că piața autohtonă este pregătită pentru un asemenea concept. Dificultățile întâlnite de cei doi au fost de tip administrativ: deși acum sunt întâmplări amuzante pentru fondatoarea Trapped, în urmă cu 10 luni nu se mai auzise de acest concept, a trebuit să ofere explicații agenților imobiliari sau băncii.

VEZI MAI MULTE POVEȘTI DESPRE MICI AFACERI

Cu o investiție inițială de 14.000 de euro, din fonduri proprii, au pornit afacerea la data de 1 septembrie a anului trecut. La început, locația cuprindea două camere, și anume The Elements și Don Vito’s Investigation, care abordează tematici diferite: prima este o cameră interactivă și reprezintă un laborator de chimie din care jucătorul trebuie să iasă în mai puțin de 60 de minute. Fondatorii Trapped recomandă această cameră celor ce nu au experiență în room escape.

???????????????????????????????

A doua cameră ca nivel de dificultate, dar și cea mai rezervată cameră este Don Vito’s Investigation, care invocă mafia anilor ’30 din New York. Participanții intră în pielea unor investigatori și trebuie să descopere metode pentru a-l incrimina pe capul mafiei.???????????????????????????????

În a treia cameră, cea mai dificilă, The Bunker, cu specific high-tech, acțiunea se desfășoară în anul 2074, când planeta este distrusă de poluare. Jucătorii sunt singurii supraviețuitori și se ascund, așa cum sugerează și numele camerei, în buncăre special construite pentru asemenea situații. Această cameră s-a deschis publicui în luna februarie și a fost investită suma de aproximativ 6.500 de euro. ,,Când începi un business de genul acesta, cred că este foarte important să mizezi pe o locație bună, pe camere de calitate. Am riscat, au fost bani din fonduri proprii, dar a meritat”, precizează Cătălina Șuteu. Locația a fost aleasă în mod strategic, cât mai central, pentru ca oamenii care vizitează centrul orașului să poată participa ulterior la un joc de room escape. Până la data de 1 septembrie speră să se deschidă și cea de-a patra cameră, în valoare de 12.000 de euro, Pirații din Caraibe, cu un nivel de dificultate mediu spre înalt. Este construită în colaborarea cu Breakout, iar tema este The black pearl. Camerele rămân deschise până în momentul în care fondatorii decid că au fost epuizate. Apoi, camera urmează să schimbe complet: de la scenariu, până la puzzle-uri.

IMG_3723

În momentul în care o echipă nu mai poate avansa, are dreptul să apeleze la hint-uri: șapte indicii minus numărul de participanți, la un interval de zece minute. Numărul minim de participanți este doi, iar cel maxim, cinci. Ca medie de vârstă, cei mai mulți jucătorii au vârste cuprinse între 25 și 30 de ani. Prețurile diferă în funcție de numărul de participanți, dar și de orelele la care participanții aleg să vină. Spre exemplu, două persoane plătesc individual 55 de RON dacă vin de luni până vineri între orele 10:00 și 16:00 iar dacă vin în intervalul orar 17:30 – 22:00, plătesc, tot individual, 65 de RON. Același preț îl plătesc și dacă vin sămbăta sau duminica, între orele 10:00 și 22:00. În perioada verii, elevii și studenții beneficiază de un discount , dacă se prezintă cu o legitimație care atestă apartenența lor la o instituție de învățământ: 25 de RON de persoană, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 17:30.

Recent, Trapped a început să se extindă și în afara granițelor. Camera The Elements a fost vândută în Grecia, iar pe 1 iunie au semnat un contract de franciză Trapped în Bangkok, urmând ca room escape-ul din Thailanda să se deshidă până la sfârșitul anului. De asemenea, fondatorii intenționează să extindă afacerea și în alte orașe din țară, aceștia fiind deschiși la oferte.

Referitor la viitorul conceptului de room escape în România, Cătălina Șuteu precizează că, la fel ca în orice alt domeniu, se va face o selecție naturală, iar pasiunea reprezintă un factor important în perioada de activitate a unui room escape.

ALTE ,,CAMERE DE EVADARE” DIN BUCUREȘTI:

BREAKOUT: Jocurile – pasiune și afacere

CHAMBERS: Creativitate transpusă în business

MYSTERY ROOMS ESCAPE: Mister, inspirație și sprijin

PARADOX ESCAPE ROOMS: Paradoxul din cameră

ROOMXCAPE: Despre afaceri și superstiții