FacebookTwitterLinkedIn

Mitul nr. 1:

„Nu merg alături de cei mici, nu aș vrea să-i deranjăm pe cei din jur aflați în vacanțe romantice.

Modul în care au fost construite și amenajate resorturile de pe insulele private este de așa natură încât fiecare turist se poate bucura de o oarecare autonomie și intimitate. ,,Camerele” sunt de fapt construcții de sine stătătoare, ca niște căsuțe, cu terasă, măsuță cu scaune sau fotolii, canapea, iar în dreptul fiecăreia există șezlonguri, piscină la unele case, mini-golfulețe unde te poți răcori, face snorkeling, aduna scoici, construi castele de nisip sau orice le mai trece prin cap celor mici. E ca și cum ai avea propria ta vilă sau bungalow pe plajă ori pe apă. Astfel, toată lumea se poate bucura fără griji de vacanță, indiferent că vorbim de una romantică ori de o aventură alături de cei mici, nimeni nu deranjează pe nimeni.

Mitul nr. 2:

„Am auzit că nu e sigur să mergi cu copiii. Soarele este prea puternic, iar vilele pe apă sunt periculoase.”

Într-adevăr, atunci când călătorești cu copiii, trebuie să iei în considerare mult mai multe aspecte decât în perioada când călătoreai singur, cu prietenii sau în cuplu. Noi călătorim destul de des în formulă completă și nu o să pretind că este ușor să călătorim cu 2 copii mici, mai ales spre destinații intercontinentale, dar părțile bune depășesc cu mult aspectele negative. Călătorim în 4 pentru că ne place și pentru că ne dorim, nu ne forțează nimeni să facem asta, însă experiența alături de copii este una de neegalat.

Indiscutabil, sunt și excursii pe care personal nu le consider potrivite pentru copii. Spre exemplu, nu i-aș lua pe cei mici în circuitele de grup, unde de dimineață până seara vizităm cele mai frumoase locuri din zonele în care ajungem, ceea ce ar fi foarte obositor pentru ei și în mod cert nu ar avea atâta răbdare.

Maldive, însă, este genul de destinație cu nisip perfect pentru copii, cu intrare lină în apă, cu peștișori colorați și multă vegetație, încât să te poți ,,ascunde” oricând de soare, cu locuri tare frumoase pentru o ședință foto de familie. Și pentru că tot a venit vorba de soare, vă sugerez ca înainte de plecare să luați pentru cei mici tricou și pantaloni scurți anti-UV, precum și șepci sau pălării, astfel încât să nu aveți bătăi de cap dacă nu vor mai vrea să iasă din apa la orele prânzului ori încă nu au terminat temnița pentru monștrii din adâncuri, deși este aproape ora 12.00. De multe ori, la resorturile din zone precum Maldive, Zanzibar sau Mexic găsiți și creme de soare cu protecție 70. Noi am luat din Mexic și a fost tare utilă.

Cât despre cazarea în vilele pe apă atunci când călătorești cu copiii, într-adevăr, acestea pot deveni un motiv real de stres pentru părinți și un pericol pentru copii. În plus, de la zgomotul apei e posibil să nu vă puteți odihni cum trebuie. Noi am considerat că ni se potrivesc mai bine căsuțele de pe plajă, iar pentru că știm prea bine că sunt momente de-a lungul zilei în care soarele este foarte puternic la Ocean sau pur și simplu nu mai vrem să ne deplasăm cu toate jucăriile până la piscinele din resort, am ales să facem upgrade la vilă cu piscină. Nu vă închipuiți că este o piscină mare sau genul acela infinity, ci un ,,plus” perfect pentru cei mici, unde se pot juca în voie, o piscină acoperită de vegetație, suficient de adâncă încât să nu se lovească dacă sar, dar suficient de mică încât pericolele să fie minime.

Mitul nr. 3:

,,Din ce în ce mai multă lume merge în Maldive, plus că resorturile sunt de tip all-inclusive, nu mi se pare sigur pentru copii, mai ales în contextul actual”

Odată ajunși în Maldive, sunt aproape sigur că o să uitați de griji și de stres, chiar și în ceea ce privește pandemia, iar un mare merit pentru asta îl are destinația în sine. Da, Maldive a fost denumită ,,destinația anului 2020”, iar la începutul lui 2021 a rămas la mare căutare, însă toți turiștii sunt testați înainte de a ajunge pe insulă, iar personalul resorturilor este testat periodic. Totodată, în Maldive sunt 1192 insule, dintre care 250 sunt locuite. Așa cum menționam și anterior, de multe ori pe o insulă este un singur resort, ceea ce înseamnă hectare întregi, mult spațiu, natură, cadru natural spectaculos și distanțare de la natură.

Deși se practică, într-adevăr, regimul all-inclusive, este vorba de un all-inclusive premium, cu servicii de excepție. Am cutreierat lumea în lung și în lat, dar, credeți-mă, atmosfera și serviciile din această destinație sunt greu de egalat. Bineînțeles, depinde foarte mult și ce resort alegi, întrucât sunt foarte multe variante (în total, există circa 800 de opțiuni de cazare, aproximativ 160 resorturi, 13 hoteluri și aproape 600 de pensiuni) și nu este la fel peste tot. Eu le recomand tuturor, dar mai ales celor care vizitează Maldivele pentru prima dată, să aleagă insule private. Este o mare diferență intre insulele private și cele locuite, iar experiența poate fi total diferită în funcție de alegerea făcută.

Totodată, deși de multe ori insulele private sunt de fapt resorturi de zeci de hectare, nu o să dai peste agitația marilor resorturi din alte țări, ci te va întâmpina o relaxare la superlativ,  mult spațiu doar pentru tine și cei apropiați, intimitate și vibe-ul de ,,exotic” de care noi suntem îndrăgostiți. Acum, în contextul COVID, resorturile din Maldive funcționează la capacitate redusă, astfel că de multe ori aveam senzația că suntem singurii ,,locuitori” ai insulei.

Mitul nr. 4:

„Ne vom plicitisi în Maldive, în afară de plajă nu prea ai ce face acolo.”

Este adevărat că punctele forte ale destinației Maldive sunt apa oceanului, ce de multe ori te hipnotizează cu nuanțele sale, și nisipul alb, extrem de fin, însă, dincolo de această combinație de care este absolut obligatoriu să ,,profitați” cât mai mult posibil, mai aveți multe alte variante de activități de petrecere a timpului liber, potrivite tuturor vârstelor.

În primul rand, Maldive este denumită de mulți ,,Mecca scufundătorilor” și, pe bună dreptate. Nu de puține ori, turiștii din grupurile mele îmi spuneau cu un zâmbet foarte larg că au făcut snorkeling cât e ziua de lungă și abia așteaptă următorul răsărit de soare pentru a o lua de la capăt, chiar și împreună cu cei mici. Pentru ei, de preferat să luați măști de snorkeling dintr-o bucată, din acelea ca de astronauți, pentru că le va fi mult mai ușor să respire decât prin tub, mai ales dacă încă sunt micuți de vârstă. În timpul unei „sesiuni“ de snorkeling vă puteți întâlni nu doar cu vestitul Nemo – peștele clovn și alți peștișori colorați precum peștele fluture sau peștele leu, ci și cu simpaticii rechini de recif gri (o specie care nu este agresivă cu oamenii, ci, mai degrabă, foarte curioasă, astfel că pot fi observați adesea în apropiere de mal) sau cu țestoase.

De asemenea, puteți încerca și o croazieră de urmărire a delfinilor, care în mod cert va fi un deliciu pentru cei mici și vor povesti zile în șir despre ceea ce au văzut. În apele din jurul celor 26 de atoli ce compun Arhipelagul Maldive înoată foarte mulți delfini, astfel că ai oportunitatea de a asista la un „spectacol“ în adevăratul sens al cuvântului. Spre deosebire de alți delfini, aceștia înoată pe lângă tine, fac salturi, se joacă, nu se sperie. Ai putea crede că sunt dresați, dar nu, sunt doar prietenoși și probabil cuprinși de același vibe de relaxare care a pus stăpânire și pe noi.

O altă opțiune este să mergeți împreună cu cei mici la sesiunile de hrănire a peștilor și a pisicilor de mare organizate de resorturi ori chiar la cursuri de gătit pentru copii. Pentru noi, Maldive a fost și ocazia perfectă ca Alex și Vlăduț să învețe lucruri inedite despre natură, îndeosebi despre reciful de corali și despre cum cresc palmierii.

Totodată, la multe dintre resorturi au loc și seri de film și popcorn chiar pe plajă, sub stricta supraveghere a lunii și a milioanelor de stele, ce par foarte-foarte aproape. Pentru zilele când vă doriți să fiți doar în 2, puteți merge la clasele de Yoga sau Pilates, ori să vă relaxați la SPA, puteți apela la opțiunea Kids Club, deschis, de obicei, de dimineață și până seara. Doamnele de la Kids Club pe care le-am întâlnit noi sunt tare drăguțe cu toți copiii, iar ei le-au îndrăgit numaidecât. Aici, pe lângă leagăne și tobogane, fac zilnic și tot soiul de activități educative, precum pictură pe frunze și nuci de cocos, „construirea“ unui kit pentru pirați sau minicursuri despre reciclare, în timpul cărora sunt învățați să facă obiecte de decor, precum suporturi de creioane din diverse materiale.

Mitul nr. 5:

,,Maldive este prea departe, e imposibil să mergem acolo cu cei mici.”

Deși ar putea părea ,,la capătul lumii”, ei bine, dacă alegeți zborurile potrivite, Maldive poate deveni chiar o locație ușor de accesat chiar și de către cei care călătoresc împreună cu copiii. Dacă optați pentru o escală la Doha sau Dubai, de exemplu, călătoria până în Maldive va fi împărțită în două zboruri de circa 5 ore fiecare, cu o escală de 3-4 ore, un raport echilibrat, din punctul nostru de vedere, de joacă și somn pentru copii, dar și pentru ca noi, părinții, să nu ajungem la destinație lipsiți de energie.

Pe de altă parte, dacă alegeți să ajungeți în și din Maldive via Istanbul, veți avea întâi un zbor de 1,5 h până în Turcia, escală de aproximativ 2 h în Istanbul, iar apoi zbor de noapte de circa 8 h, perfect cât să vă puteți odihni corespunzător pentru a vă bucura la maximum de spectaculosul zbor cu hidroavionul deasupra atolilor de corali din Arhipelag. În funcție de cât de departe este situat resortul pe care îl alegeți, durata zborului variază, dar în acest caz, după părerea mea, se aplică zicala „cu cât mai mult, cu atât mai bine“. Noi am zburat circa 45 de minute, iar experiența este una WOW de la decolarea de pe apă și până la aterizarea tot pe apă, care te zguduie fix cât să te trezească din ,,visare”, să realizezi că ai ajuns într-un mic Paradis.

Fără doar și poate, Maldive rămâne una dintre destinațiile perfecte pentru o vacanță romantică, însă sfatul meu este să o luați serios în considerare și când vine vorba de o vacanță de familie, întrucât Mama Natură a fost foarte generoasă prin aceste meleaguri și n-o să vă pară rău, ci chiar veți dori să vă întoarceți.

Răzvan Pascu, ghidul Forbes Kids prin țări exotice

Răzvan Pascu a lucrat în 2 multinaționale și acum este antreprenor, cu companii în mai multe domenii de activitate. Principalele activități ale sale sunt consultanță în marketing turistic, organizarea de evenimente corporate și activități de Marketing & PR. Răzvan Pascu a fost parte din generația Forbes 30 sub 30, este pasionat de călătorii și are o comunitate pe Facebook și Instagram de peste 250.000 de followeri. Răzvan semnează în Forbes Kids rubrica de călătorii alături de copii și ne va „plimba“ în fiecare număr al revistei prin destinații exotice.