Cautare
, Contributor

Travel |
|

VACANȚĂ de cinci stele la Atlantic

Madeira este visul oricui om îndrăgostit de ocean. Clima subtropicală, plăcută, cultura bogată, peisajele deopotrivă dramatice şi pitoreşti fac din acest arhipelag una dintre cele mai fascinante destinaţii turistice ale lumii. E un loc unde trebuie să ajungi  măcar o dată în viaţă.
RDS-EVE-BANQ-03

Cu puţin peste un sfert de milion de locuitori, micul arhipelag al Madeirei rămâne una dintre comorile Atlanticului şi ale Portugaliei. Aflat la mai puţin de 400 de kilometri nord de o altă destinaţie turistică de top, Tenerife, şi la 700 de kilometri de coasta de vest a continentului african, Madeira se bucură de un climat special, care a făcut-o foarte căutată.

Surprinzătorul Funchal

Vom merge la Funchal, capitala arhipelagului, oraş care adăposteşte jumătate din populaţia acestuia, ceea ce îl plasează pe al şaselea loc în topul celor mai mari aşezări portugheze. E locul perfect pentru o vacanţă cu un buget mediu spre mare. De aici poţi porni spre alte destinaţii, să le numim secundare: Porto Moniz (pe coasta de nord a Madeirei), Ribeira Brava (în sud), pădurea subtropicală din centrul Madeirei (site UNESCO) sau plajele de pe insula Porto Santo (la aproximativ 40 de kilometri de insula principală).

Funchal îţi va oferi un adevărat regal cultural şi ştiinţific. Există muzee ale artei contemporane, fotografiei, istoriei naturale, ba chiar şi unul dedicat vinului. Trebuie neapărat să vizitezi Museu de Arte Sacra do Funchal, aflat în Palatul Episcopal. Acesta conţine o surprinzătoare colecţie de picturi şi sculpturi ce datează din secolele al XV-lea – al XIX-lea, impresionante fiind mai ales operele aparţinând artei flamande timpurii.

Pentru o cuprindere panoramică a locurilor, îţi recomand deplasările cu telegondola din Funchal spre Monte şi de la Monte la Grădina Botanică. Priveliştile îţi vor tăia răsuflarea.

RDS-STAFF-04 bis

Reid’s, loc de întâlnire al elitei

Şi, pentru că am menţionat Grădina Botanică, să reţinem numele familiei căreia i-a aparţinut: Reid. În secolul al XIX-lea, William Reid începea construcţia unei clădiri fastuoase, pentru care îi angajase pe arhitecţii George Somers Clarke şi John Thomas Micklethwaite. William nu a trăit să o vadă desăvârşită. Proprietatea a primit numele The New Hotel, fiind deschisă clienţilor în 1891. Azi o ştim drept Reid’s Palace şi este fără doar şi poate unul dintre hotelurile (sau poate chiar hotelul) emblematice al oraşului Funchal. Ceea ce nu e deloc puţin lucru atâta vreme cât printre concurenţi se află nume precum Melia Madeira Mare, Pestana, The Vine, Cliff Bay, Enotel, Vidamar, Quintinha São João, Royal Savoy – iar acestea sunt doar câteva dintre renumitele hoteluri de cinci stele de aici.

De ce este Reid’s Palace atât de celebru? Frumuseţea lui şi calitatea serviciilor i-au atras încă de timpuriu faima. Ca atare, s-a bucurat de oaspeţi de renume. L-au iubit şi îl iubesc actorii şi scriitorii. Roger Moore, Gregory Peck, Rainer Maria Rilke, George Bernard Shaw sunt câţiva dintre aceştia. Pragul lui a fost călcat de capete încoronate şi dictatori, printre ei numărându-se ultimul împărat austriac, Carol I, şi Fulgencio Batista. Dar politicienii britanici sunt cei care pur şi simplu l-au adorat. În primele şase decade ale secolului XX, vizita primului ministru al Marii Britanii la Reid’s era o obişnuinţă: David Lloyd George, Winston Churchill şi Anthony Eden s-au bucurat cu toţii de splendidele panorame pe care acest hotel le oferă.

RDS-EVE-BANQ-02

Tradiţia ceaiului şi deliciile gourmet

Nici nu este de mirare că ceaiul servit după-amiaza în acordurile muzicii de pian a devenit cea mai importantă tradiţie la Reid’s. Atmosfera degajat-aristocratică e parte a istoriei şi a prezentului acestui loc.

La fel ca bucătăria de înaltă clasă. Oaspeţii de vază sunt întotdeauna atenţi la creativitatea meniului. La  Reid’s se află două dintre cele mai rafinate restaurante din Madeira: William şi The Dining Room. Primul vine cu o viziune gastronomică pe măsura celor mai pretenţioşi clienţi; William este, de altfel, deţinătorul unei stele Michelin. Alegerea este dificilă: homar cu mango şi piure de cocos, somon marinat cu ţelină roşie sau langustă servită cu mazăre şi cu supă de pui organic afumat? Am exemplificat cu preparate pe bază de peşte şi crustacee, doar ne aflăm în vecinătatea oceanului. Meniul valorifică însă toată bogăţia de savori oferite de plantele şi legumele de sezon de pe insulă.

O rezervare la The Dining Room înseamnă contactul cu cea mai selectă atmosferă din Funchal. Arhitectura interiorului este oglindirea meniului. Şi iarăşi mă voi opri asupra preparatelor elaborate din darurile apelor: calmar fript cu măsline negre, şi pesto, file de peşte spadă cu creveţi în sos dulce-amărui din fructul pasiunii şi file de macrou în sos de vinegretă. Dar lista bucatelor alese este mult mai lungă şi le oferă adevărate delicii şi acelora care nu sunt mari amatori de peşte sau de fructe de mare.

Reid’s este, de asemenea, un hotel muzical. Ne aflăm pe teritoriu portughez, aşa că una dintre seri, cea de joi, este rezervată fado-ului. Vinerea se ascultă jazz, iar lunea eşti invitat la Dinner Dance.

RDS-EXT-07

Descoperă Madeira!

Însă astăzi, cu o concurenţă din ce în ce mai puternică, faima trecutului nu este suficientă pentru a rămâne în atenţia publicului. Da, pe noi toţi ne impresionează hotelurile cu tradiţie, dar când vine vorba să îl alegem pe acela unde ne vom petrece o săptămână sau, poate, două suntem în primul rând atenţi la servicii. Ce lucruri oferă hotelierii aceştia în plus? Cum vor să ne atragă?

Reid’s se mândreşte cu faptul că reuşeşte să satisfacă dorinţele fiecărei grupe de vârstă. Cum anume? Printr-o uluitoare diversificare a serviciilor. Poţi face un tur al grădinilor hotelului însoţit de un expert în horticultură care îţi va explica totul despre bogata floră a insulei. De asemenea, ţi se pot face aranjamentele necesare pentru o partidă de golf. Împreună cu persoana iubită, te vei bucura de cea mai romantică cină, la lumina lunii, cu un meniu pe măsura momentului. Cei îndrăgostiţi de sport vor face drumeţii pe coasta insulei şi pe potecile ce urmează canalele de irigaţii sau vor porni în safari cu jeepul. Madeira este, de asemenea, un adevărat paradis pentru cei pasionaţi de escaladă.

RDS-SPA-02

Vrei mai mult? Poţi pleca în excursie pe Atlantic cu Santa Maria, o copie a corabiei lui Cristofor Columb. Evident, sporturile de apă rămân vedetele vacanţei în Madeira. Toate sunt practicate aici, de la snorkeling şi scuba diving până la windsurfing. Nu rata incursiunile dedicate pescuitului de adâncime sau expediţiile de observare a delfinilor.

Să nu uităm nici de facilităţile clasice: hotelul dispune de o sală de forţă perfect utilată, de saună şi de terenuri de tenis (unde un profesionist al acestui sport îţi oferă sfaturi şi cursuri). Pentru relaxare, încearcă serviciile spa-ului de aici, un adevărat templu al procedurilor antistres.

Cele trei piscine exterioare te aduc în faţa spectaculoaselor panorame ale coastei. Există, de asemenea, o terasă care te ghidează până la un promontoriu privat, unde vei face baie direct în ocean.

Nu ţi-am spus nimic despre camere şi apartamente… Şi nici nu o voi face: ele sunt chiar aşa cum ţi le imaginezi acum, după ce am făcut împreună acest tur al Madeirei şi al minunatului Belmond Reid’s Palace.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii